Το πρόσωπο που φέρεται να άφησε τη βόμβα η οποία προκάλεσε τη Κυριακή 13 Νοεμβρίου την πολύνεκρη έκρηξη στον πασίγνωστο πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη από την αστυνομία.

Ads

Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με ανάρτηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στο Twitter. Σημειώνεται ότι η επίθεση έγινε περί τις 16:20 (τοπική ώρα• 15:2ο ώρα Ελλάδας). Μαζί με τον βασικό ύποπτο συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: «Αν δεν την πιάναμε, θα έφευγε στην Ελλάδα», λέει ο Σοϊλού

Οι τουρκικές αρχές διέρρευσαν στα ΜΜΕ φωτογραφίες και βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης της γυναίκας που κατηγορείται ότι άφησε τη βόμβα έξω από μαγαζί στην οδό Ιστικλάλ.

Ads

Φέρεται, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, να κάθισε σε ένα παγκάκι για 40 με 45 λεπτά και στη συνέχεια να πυροδότησε τη βόμβα, σκορπώντας θάνατο, τρόμο και πανικό.

Υπενθυμίζεται ότι από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και 81 ακόμα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές οι νεκροί είναι δύο άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά, Τούρκοι πολίτες. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως κεντρικό πρόσωπο ήταν μία γυναίκα που φαίνεται σε βίντεο να φορά παντελόνι παραλλαγής. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν διευκρίνισε το φύλλο του προσώπου που συνελήφθη.

Μάλιστα, φαίνεται να είχε μελετήσει καλά την επίθεση. Κάθισε σε ένα παγκάκι, περίμενε για 45 λεπτά προτού σηκωθεί και στη συνέχεια η βόμβα εξερράγη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε. «Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Φταίει ο PKK

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η επίθεση αναδίδει την οσμή της «τρομοκρατίας». Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. «Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, ανακοινώνοντας τη σύλληψη προσώπου που φέρεται να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ειδικότερα τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». «Εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι», είπε ο κ. Σοϊλού δίχως ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης.

Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.
Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.