Με δυναμική νίκης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διανύει την τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Μαΐου μέσω της στήριξης που εξασφαλίζει από τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, που «τερμάτισε» με ποσοστό άνω του 5% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Ads

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα εισέλθει στη τρίτη δεκαετία εξουσίας, κόντρα στις αρχικές προγνώσεις περί τέλους εποχής Ερντογάν.

Η εθνικιστική ρητορική επικρατεί, αν όχι μονοπωλεί, στην προεκλογική κούρσα ενόψει δεύτερου γύρου παρόλο που η μεγαλύτερη πρόκληση και για τους δύο υποψηφίους είναι η υπό κατάρρευση οικονομία.

Άλλωστε και ο 55χρονος πρώην ακαδημαϊκός Ογάν αναδείχθηκε τρίτος στις εκλογές της 14ης Μαΐου, συσπειρώνοντας τους Τούρκους εθνικιστές που ήταν δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν αλλά απρόθυμοι να ψηφίσουν τον υποψήφιο της ετερόκλητης συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ads

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κιλιτσντάρογλου ανέβασε τους εθνικιστικούς τόνους μετά τη διάψευση των προσδοκιών στις 14 Μαΐου και πλέον στοχοποιεί τους πρόσφυγες προς προσέλκυση του εθνικιστικού ακροατηρίου.

«Όποιος αγαπάει τη χώρα του θα πρέπει να πάει στις κάλπες πριν αυτοί οι λαθρομετανάστες κάνουν τη ζωή των κοριτσιών μας άθλια. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για δημοψήφισμα», έγραψε στο Twitter ο Κιλιντσάρογλου.

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα στείλει όλους τους πρόσφυγες της Τουρκίας – οι οποίοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ αριθμούν περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους – πίσω στις πατρίδες τους, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν επέτρεψε σκόπιμα 10 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα και ότι εκατομμύρια άλλοι βρίσκονται καθ’ οδόν.

Οι καταστροφικοί σεισμοί του Φεβρουαρίου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους, η έλλειψη κατοικιών και καταφυγίων έφερε στην επιφάνεια συνθήματα, όπως «Δεν θέλουμε Σύρους» και «Να απελαθούν οι μετανάστες», ενώ πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε ότι το 80% των Τούρκων πολιτών θέλει να δει τους πρόσφυγες να φύγουν από τη χώρα -τάση που βρίσκει απήχηση σχεδόν σε όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας.

Η παντοδυναμία Ερντογάν ενισχύεται και από τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT Haber αφιέρωσε περισσότερες από 48 ώρες ραδιοφωνικού χρόνου στον Ερντογάν από την 1η Απριλίου, σε σύγκριση με 32 λεπτά που δόθηκαν στον Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τον Ιλχάν Τασί, μέλος της τουρκικής υπηρεσίας παρακολούθησης ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Ο Ερντογάν ελέγχει την αφήγηση και, μεταξύ άλλων, μπορεί να πείσει πως η υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στον Κιλιτσντάρογλου δείχνει πως τάσσεται υπέρ του το PKK.

Αφού το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας υποστήριξε τον Κιλιτσντάρογλου, ο Ερντογάν παρουσίασε την αντιπολίτευση ως υποστηριζόμενη από Κούρδους «τρομοκράτες». Οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να το αντικρούσει αυτό σπάνια μεταδόθηκαν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Δικηγόρος του Κιλιτσντάρογλου κατέθεσε χθες, Τρίτη 23/5, μηνύσεις για προπαγανδιστικό βίντεο που αφήνει να εννοηθεί πως ο εντολέας του έχει σχέσεις με το εκτός νόμου ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

«Καταθέσαμε εκατοντάδες μηνύσεις στην εισαγγελία της Άγκυρας για συκοφαντική δυσφήμιση, προσβολή προσωπικότητας και παραπληροφόρηση», τόνισε τηλεφωνικά ο Τζελάλ Τσελίκ, ο δικηγόρος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η αντιπολίτευση αξιώνει όσοι δημιούργησαν και διέσπειραν «αυτά τα ψέματα» μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να λογοδοτήσουν, πρόσθεσε ο Τσελίκ, επιρρίπτοντας ευθύνες στο περιβάλλον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμα κι αν πρόκειται για «μοντάζ», υπάρχουν βίντεο που δείχνουν πως το PKK υποστηρίζει τον αντίπαλό του, υποστήριξε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το βράδυ προχθές Δευτέρα, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη ή να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο Ερντογάν «ομολόγησε» τη «συκοφαντία» του, ήταν η αντίδραση του κ. Κιλιτσντάρογλου χθες Τρίτη στην επαρχία Χατάι. Χαρακτήρισε τον αντίπαλό του «απατεώνα».

«Δεν είναι μοντάζ, είναι αλήθεια», αντέτεινε ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, μέσω Twitter.