Πρωτοφανείς κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης, με τους νεκρούς διαδηλωτές στη χώρα να αυξάνονται συνεχώς. Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται αντιμέτωπο και με τμήματα του στρατού και κυβερνητικά στελέχη που τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών, αλλά και ηγέτες φυλών που τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στον ηγέτη της Λιβύης. Παρόλα αυτά, δεν μοιάζει να πτοείται, με το γιο του Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ να δηλώνει πως «θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία σφαίρα». Σύμφωνα με τον Al Jazeera, μαρτυρίες αναφέρουν ότι μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζαν την Τρίπολη και άλλες περιοχές ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως. Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya μεταδίδει ότι στις συγκρούσεις της Δευτέρας έχασαν τη ζωή τους 160 άτομα.
Ads
Κάτοικος της Τρίπολης, μιλώντας στο Al Jazeera, δήλωσε: «Αυτό που ζούμε σήμερα δεν μπορεί να το φανταστεί άνθρωπος. Πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί». Λίβυος ακτιβιστής δήλωσε ότι έχει ακούσει τις ίδιες πληροφορίες. «Στρατιωτικά αεροσκάφη επιτίθενται σε πολίτες, σε διαδηλωτές στην Τρίπολη αυτή τη στιγμή. Οι πολίτες είναι τρομαγμένοι. Πού είναι τα Ηνωμένα Έθνη, πού είναι η Διεθνής Αμνηστία;» δήλωσε ο Φάτχι αλ-Βαρφάλι, επικεφαλής της Επιτροπής της Λιβύης για Αλήθεια και Δικαιοσύνη, στο πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα, από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως είχε στοιχεία που δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήσει για τη Βενεζουέλα. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες έσπευσε να αρνηθεί ότι ο Μ. Καντάφι οδεύει προς την Βενεζουέλα.
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο αντιπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο δήλωσε πως «συμμετέχει στην επανάσταση», όπως επίσης και ο πρέσβης της χώρας στην Ινδία, Ali al-Essawi, σημείωσε στο BBC πως παραιτείται, αντιδρώντας στη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών από την κυβέρνηση. Το αραβικό Al Jazeera Arabic μεταδίδει πως και ο Λίβυος πρέσβης στην Ινδονησία υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ ο Mohamed Bayou, μέχρι πρότινος επικεφαλής εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, δήλωσε πως η ηγεσία έκανε λάθος που κατέστειλε βίαια τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπούντ Αλ Ντζελέιλ, ανακοίνωσε την παραίτησή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.
Αυτομόλησαν σμήναρχοι της λιβυκής αεροπορίας
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας δύο σμήναρχοι της λιβυκής αεροπορίας αυτομόλησαν με τα μιράζ τους στη Βαλέτα της Μάλτας, αρνούμενοι να βάλουν κατά των διαδηλωτών όπως διατάχτηκαν, ενώ πληροφορίες λένε ότι σε κατ’ οικον περιορισμό τέθηκε και ο αρχηγός του στρατού καθώς κι εκείνος αρνήθηκε να διατάξει το στράτευμα ν’ ανοίξει πυρ κατά του πλήθους.
Τηλεφωνική επικοινωνία Καντάφι – Μπαν Κι Μουν
Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν συζήτησε σήμερα εκτενώς με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας στη χώρα και ζητώντας του «να σταματήσει άμεσα», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού. Επανέλαβε την έκκλησή του για σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της πληροφόρησης. Στο τηλεφώνημα που είχαν, ο Μπαν κάλεσε τις λιβυκές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο «σε ευρεία βάση» προκειμένου να ικανοποιήσουν «τα νόμιμα αιτήματα του λαού».
Ταυτόχρονα, σχεδόν, σύσσωμη η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ υπέβαλλε την παραίτησή της, κάνοντας έκκληση για διεθνή δράση, με τον επικεφαλής πρέσβη μάλιστα να ζητά την προστασία των αμάχων από αυτό που χαρακτήρισε «γενοκτονία της λιβυκής κυβέρνησης».
Την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη καταδικάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται» αναφέρεται στο κείμενο. Επίσης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δήλωσαν ότι θα ετοιμάσουν σχέδιο εκκένωσης των ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στη Λιβύη. Αυστρία και Πορτογαλία στέλνουν ήδη αεροσκάφη, τέσσερα φέρι μποτ αποστέλλει η Τουρκία, ετοιμότητα δηλώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Διαδηλώσεις συμπαράστασης σε Τυνησία, Μάλτα, Δανία
Εκατοντάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στην Τύνιδα, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο λιβυκό λαό και ζητώντας την παραίτηση του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. «Ζήτω ο ηρωικός λαός», «Βεγγάζη, πόλη των μαρτύρων», «Καντάφι, βρομερέ δικτάτορα» και «Καντάφι τρομοκράτη», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. Άλλοι κρατούσαν πανό με τη φράση «Καντάφι-γιε-σταμάτα τους σκοτωμούς».
Μεγάλη διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση του Καντάφι οργανώθηκε επίσης στη Μάλτα, γεωγραφικά την κοντινότερη χώρα της ΕΕ, η οποία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Τρίπολη. Περίπου 60 Λίβυοι συγκεντρώθηκαν επίσης και έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στην Κοπεγχάγη. Κρατώντας λιβυκές σημαίες και πανό στα οποία έγραφαν «Καντάφι, 42 χρόνια κόλασης», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του «δικτάτορα» της Τρίπολης, τον οποίο χαρακτήριζαν «Χίτλερ νούμερο δύο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >