Ads

H Λιβύη μπορεί να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, προειδοποίησε ο γιος του επί 40 χρόνια ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ με διάγγελμά του που μεταδόθηκε μέσω της κρατικής LIBYAN TV, μετά τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος που έχουν κοστίσει ήδη πάνω από 200 ζωές κυρίως νέων ανθρώπων. Σήμερα, δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες διαδικτύου σε όλη τη χώρα.

Ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ επιτέθηκε κατά των «υπαίτιων της βίας» μέσω τηλεοπτικής εμφάνισής του νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ δήλωσε πως οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του πατέρα του, που σημειώνονται εντονότερα στα ανατολικά της χώρας, απειλούν να βυθίσουν τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και να διαλύσουν τη Λιβύη σε μικρά κρατίδια.

Ο πατέρας του, σημείωσε, βρίσκεται στη χώρα και χαίρει της υποστήριξης του Στρατού. «Θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία σφαίρα» προειδοποίησε ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, προσθέτοντας πως ο πατέρας του ηγείται της μάχης, αν και – όπως παραδέχθηκε – ορισμένες στρατιωτικές βάσεις, τανκς και όπλα έχουν φύγει από τα χέρια τους.

Ads

«Δεν είμαστε ούτε Τυνησία ούτε Αίγυπτος» είπε ο νεότερος Καντάφι. Αναγνώρισε σφάλματα του στρατού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καθώς – όπως είπε- δεν είναι εκπαιδευμένος για καταστολή διαδηλώσεων. Ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι υποστήριξε πως ο αριθμός των θυμάτων που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για 14 νεκρούς στην Τρίπολη και 84 στη Βεγγάζη.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ανέβασε το Σαββάτο τον αριθμό των θυμάτων στα 174, ενώ οι γιατροί της Βεγγάζης δήλωσαν πως έχουν καταμετρήσει τουλάχιστον 200 πτώματα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, απηύθυνε νέα έκκληση «για μη προσφυγή στη βία και για τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» στις χώρες της Βόρειας Αφρικής της Μέσης Ανατολής, μετά το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων.

Την ίδια ώρα δόθηκε στη δημοσιότητα σχέδιο κοινής διακήρυξης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους. Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται», αναφέρεται στο κείμενο.

Σήμερα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο στη Λιβύη, ενώ το καθεστώς μπλόκαρε τόσο το παναραβικό δίκτυο Al Jazeera, όσο και τον λιβανέζικο σταθμό που πρόβαλε τις κινητοποιήσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υιό Καντάφι, το Γενικό Κογκρέσο (το λιβυκό αντίστοιχο του Κοινοβουλίου) πρόκειται να συνεδριάσει σύντομα προκειμένου να συζητήσει μια «ξεκάθαρη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ενώ η κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τους μισθούς. Το διάγγελμα του Σαΐφ ΑΛ-Ισλάμ Καντάφι ήρθε μετά από πλήθος αναφορών για πυρά των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών – για την ακρίβεια, οι αναφορές κάνουν λόγο για πυρ «στο ψαχνό».

Χθες, Κυριακή, για ακόμα μία μέρα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη Βεγγάζη, όπου οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με πραγματικά πυρά. «Σήμερα ήταν μία αληθινή τραγωδία… από τις 15:00 και μέχρι τις 21:15, δεχτήκαμε 50 νεκρούς, οι περισσότεροι από τραύματα σφαίρας», δήλωσε δήλωσε στο Reuters ο Χαμπίμπ αλ-Ομπέιντι, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Al-Jalae, και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 200 τραυματίες, 100 από αυτούς σοβαρά».

Πάντως πηγές της οικογένειάς του Καντάφι δήλωναν στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat, ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα και «επιμένει να πεθάνει σε λιβυκό έδαφος».

Στο μεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρέσβης της Λιβύης στην Ινδία, εις ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αιματηρής καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων στη χώρα του, έγινε γνωστό σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως η αστυνομία στη Ζιμπάμπουε προχώρησε στη σύλληψη 50 πολιτών, φοιτητών και ακτιβιστών που είχαν προγραμματίσει εκδήλωση-συζήτηση για τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική.

«Λέμε στον αδελφό Καντάφι, ότι δεν είναι πλέον αδελφός μας»

Ο ηγέτης της φυλής Αλ-Ζαουάγια, που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, απείλησε την Κυριακή, να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής πετρελαίου μέσα στο επόμενο 24ωρο, προς τις Δυτικές χώρες, εκτός αν οι αρχές της Λιβύης σταματήσουν την «καταπίεση των διαδηλωτών». Η φυλή αυτή ζει νότια της Βεγγάλης, η οποία έχει δεχθεί το χειρότερο κύμα βίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ακράμ αλ-Γουαρφάλι, ηγετική φυσιογνωμία της φυλής Αλ Γουαρφάλα που ζει νότια της πρωτεύουσας Τρίπολη και είναι μία από τις μεγαλύτερες της χώρας, δήλωσε στο Al Jazeera πως «εμείς λέμε στον αδελφό Καντάφι, ότι δεν είναι πλέον αδελφός μας, εμείς του λέμε να φύγει τώρα από τη χώρα».

Οι ΗΠΑ αναλύουν και περιμένουν

Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Kαντάφι, ώστε να μετρηθούν ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν διευκρινίσεις για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Ο πρόεδρος Ομπάμα φέρεται να ενημερώνεται διαρκώς για τα τεκταινόμενα.

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να «εξαγάγει» το «μοντέλο» της Β. Αφρική»

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιδιώξει να εξαγάγει το μοντέλο της στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, λέγοντας ταυτόχρονα ότι φοβάται μια διαίρεση της Λιβύης και την εγκαθίδρυση στη χώρα μιας ισλαμιστικής δημοκρατίας.

«Δεν θα πρέπει να δώσουμε την κακή εντύπωση ότι εξάγουμε τη δημοκρατία μας. Πρέπει να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την ειρηνική συμφιλίωση», δήλωσε στο περιθώριο συνεδρίασης με τους ομολόγους του της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «όμως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να παρεμβληθεί» .

Η Λιβύη έχει «επειγόντως ανάγκη να αρχίσει μια διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης, ειρηνικής συμφιλίωσης, να βάλει ένα τέλος στη βία υπερασπιζόμενη την εδαφική ακεραιότητά της», επέμεινε ο Φρατίνι.

Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για το ενδεχόμενο «να αυτοανακηρυχθεί ένα αποκαλούμενο ισλαμικό εμιράτο της Βεγγάζης». «Φαντάζεστε να έχουμε ένα αραβικό ισλαμικό εμιράτο στα σύνορα της Ευρώπης; Θα ήταν μια σοβαρή απειλή», είπε ο Φρατίνι στους δημοσιογράφους.

Μια διαίρεση της Λιβύης στα δύο «θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε πολύ ανήσυχοι για την επίπτωση που θα είχε στη ροή των μεταναστών, η οποία θα ήταν μία από τις συνέπειες αυτών των αναταραχών» στη νότια ακτή της Μεσογείου, διευκρίνισε ο Φρατίνι.