Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων σε 30 χώρες, ενώ ο αριθμός πιθανότατα να είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς για ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Ads

Η έρευνα αφορά 406.048 γυναίκες από 30 χώρες και 296.267 κορίτσια από 25 χώρες. Και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 37% των γυναικών 15-49 ετών και το 8,3% των κοριτσιών 0-15 ετών είχαν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.

Διαβάστε επίσης: Κλειτοριδεκτομή, ο κύκλος ενός εγκλήματος στο όνομα της παράδοσης

Μπορεί να παρατηρείται μια έστω μικρή τάση μείωσης στις περισσότερες χώρες (στις 26) σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να γίνουν πολλά περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα αυτής της ακραίας μορφής βίας και ανισότητας, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

Ads

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρόκειται για μια επιβλαβή μη ιατρική παραδοσιακή πρακτική που έχει μακρόχρονες συνέπειες για την υγεία, καθώς και οικονομικές, γι’ αυτό ζητά τον τερματισμό της έως το 2030.

Διαβάστε επίσης: Κλειτοριδεκτομή, μια αποτρόπαιη παράδοση

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι αρκετές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σομαλία, το Σουδάν, η Ινδονησία, το Μάλι και η Γουινέα, δεν πρόκειται να πιάσουν αυτόν τον στόχο, εκτός κι αν λάβουν πιο δραστικά μέτρα για να θέσουν τέρμα στους ακρωτηριασμούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στίβεν ΜακΚολ του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLOS Medicine», αφού αξιολόγησαν στοιχεία από 30 μελέτες, από τις οποίες οι 23 αφορούσαν την Αφρική, οι έξι την ανατολική Μεσόγειο και μία τη νοτιανατολική Ασία.