Πρωτόγνωρες καταστάσεις εξελίσσονται στις ΗΠΑ με οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία της επικύρωσης από το Κογκρέσο του εκλογικού αποτελέσματος, η τελευταία τυπική διαδικασία για την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Συγκρούσεις σώμα με σώμα, δακρυγόνα και πυροβολισμοί σημειώθηκαν εντός του κοινοβουλίου. Μια γυναίκα, οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Η στιγμή του πυροβολισμού έχει καταγραφεί σε βίντεο.  Ορισμένοι από τους εισβολείς ήταν ένοπλοι, ενώ εικόνες από το εσωτερικό της Βουλής που δημοσιεύονται στα αμερικανικά ΜΜΕ και τα social media καταδεικνύουν το χάος που επικράτησε. 

Ads

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έξω από τον Λευκό Οίκο, έδωσε το σύνθημα: «Δεν θα εγκαταλείψουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα». «Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους συγκεντρωμένους εδώ σήμερα, στρέψτε τις κάμερες προς το πλήθος να δουν όλοι τι συμβαίνει εδώ. Όσοι είναι εδώ, να ξέρετε, ότι δεν θα το ανεχτούν», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Θα σταματήσουμε την κλοπή, σήμερα θα παρουσιάσω μερικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι κερδίσαμε τις εκλογές και μάλιστα πιο άνετα από το 2016».

Ακολούθως οι οπαδοί του Τραμπ, αποσπάστηκαν από την συγκέντρωση, παραβίασαν τα οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου και ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν. Οι οπαδοί του Τραμπ κατάφεραν τελικά να εισβάλουν και στο κτίριο, φτάνοντας μέχρι τις αίθουσες συνεδρίασης των δυο σωμάτων, Γερουσίας και Βουλής, οι οποίες ανεστάλησαν. Τα μέλη του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ενημερώθηκαν ότι για την ασφάλειά τους, πρέπει να εκκενώσουν τις αίθουσες, να μεταβούν στα γραφεία τους και να παραμείνουν εκεί.

Στην είσοδο της Βουλής σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Τραμπ, που περικύκλωσαν το Καπιτώλιο, και των αστυνομικών δυνάμεων, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν επίσης πως έχουν ζητηθεί και ενισχύσεις με τους αστυνομικούς να εφοδιάζονται με δακρυγόνα και τον δήμαρχο της Ουάσινγκτον να απαγορεύει την κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα).  Τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για χαοτικές στιγμές εντός της Βουλής, ενώ πολλοί, μεταξύ αυτών και μέλη του Κογκρέσου, μιλούν για «απόπειρα πραξικοπηματος». «Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας τα όσα «προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Ads

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον, η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας.  Αρχικά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε απορρίψει ένα αίτημα αξιωματούχων της Πόλης της Ουάσινγκτον να αναπτύξει την Εθνική Φρουρά στο Καπιτώλιο, ωστόσο οι εικόνες όπλων και το χάος που επικράτησε εντός της Βουλής ανάγκασε την παρουσία και του στρατού στον χώρο. 

«Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν» έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι. Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες. «Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα»  έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. «Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες», πρόσθεσε ο Κίλντι.

Σιωπηλός επί μια ώρα, ο Ντ. τραμπ ανήρτησε ένα αμφιλεγόμενο μήνυμα στο Twitter και χωρίς να ζητήσει από τους οπαδούς του να αποχωρήσουν από το Καπιτώλιο, αλλά τους παροτρύνει να «Σεβαστούν τις δυνάμεις τήρησης της τάξης στο Καπιτώλιο» καθώς είναι «στην υπηρεσία της χώρας».

Σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, από έναν όχλο που θέλει να καταλύσει την δημοκρατία. Ο νικητής των προεδρικών εκλογών και νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ζητήσει να σταματήσει αυτή η τρέλα. Έκανε λόγο για εμφανή πληγή στην ψυχή της αμερικανικής δημοκρατίας αλλά και του νόμου, σημειώνοντας ότι «το χάος δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα». «Πρέπει να τελειώσει τώρα όλο αυτό. Καλώ τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τον ναό της Δημοκρατίας»

Μετά το κάλεσμα Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε ένα ακόμη βίντεο στο Twitter με δηλώσεις του, ζητώντας από τους εισβολείς οπαδους του να αποχωρήσουν άμεσα και να υπάρξει ειρήνη. «Πρέπει να πάτε σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη», είπε στο μήνυμα διάρκειας ενός λεπτού, ωστόσο δεν παρέλειψε να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τους συναδέλφους του για τον κίνδυνο οποιασδήποτε άρνησης να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει «θανάσιμο» κίνδυνο για τη δημοκρατία. «Εάν αυτή η εκλογή ακυρωθεί βάσει απλών ισχυρισμών των ηττημένων, η δημοκρατία μας θα εισέλθει σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο», είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου που ξεκίνησε με τις αντιρρήσεις δύο εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πολιτεία της Αριζόνα.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image