Μπορεί το τοπίο να θυμίζει την κινηματογραφική μας «Γαλάζια Λίμνη», ωστόσο η πραγματικότητα ήταν λιγότερο ειδυλλιακή για τους τρεις ναυαγούς, σύγχρονους Ροβινσώνες, που βρέθηκαν στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ads

Για πάνω από μια εβδομάδα, τρέφονταν με καρύδες και έπιναν νερό από ένα μικροσκοπικό πηγάδι του νησιού που βρέθηκαν ναυαγισμένοι.

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθαν τους ανάγκασε να γίνουν εφευρετικοί και να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να διασωθούν.

Τα «μαθήματα» και οι πληροφορίες από τις χολιγουντιανές παραγωγές δεν πήγαν χαμένα, καθώς οι πολυμήχανοι ναυαγοί σκέφτηκαν να γράψουν στην άμμο την έκκλησή τους για βοήθεια.

Ads

Αυτό ήταν που τους έσωσε και τη ζωή. Το τεράστιο γραμμένο στην άμμο του νησιού «βοήθεια».

Είχαν παρασυρθεί από τα ρεύματα και τα κύματα με τη βάρκα στην οποία επέβαιναν, είχαν χάσει την εξωλέμβια μηχανή τους και ναυάγησαν στο μικροσκοπικό νησάκι του Ειρηνικού στη μέση του πουθενά.

«Σαν ναυαγοί σαν Ροβινσώνες»

Η απλή καθημερινή απόφασή τους να πάνε για ψάρεμα τους έμπλεξε σ’ αυτή την άνευ προηγουμένου περιπέτεια που καταλαβαίνει πολύ καλά μόνο ο… Τομ Χανκς.

Κολύμπησαν μέχρι την ακτή και σώθηκαν, καθώς ακόμη και ο ασύρματός τους δεν λειτουργούσε.

Οι συγγενείς τούς αναζητούσαν, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές και τελικά τους εντόπισε από αέρος ένα αναγνωριστικό P-8A του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που είχε απογειωθεί από τη στρατιωτική βάση της Οκινάουα, στην Ιαπωνία.

Πώς τους είδαν; Μα, πάνω στη κατάλευκη αμμουδιά του νησιού, σχημάτισαν με τεράστια κλαδιά από φοίνικες τη λέξη «Ηelp». Βρέθηκαν 160 χιλιόμετρα μακριά από κει που ξεκίνησαν το ταξίδι τους για ψάρεμα… Να σημειωθεί ότι η ακτίνα των ερευνών ήταν αχανής και ανέρχονταν στα 265.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.