Σάλος έχει προκληθεί με τη γνωστή Nutella καθώς η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων, σε έκθεσή της χαρακτήρισε επικίνδυνη και πιθανώς καρκινογόνος τη βρώσιμη μορφή του φοινικέλαιου, που περιέχεται στο γνωστό προϊόν. Ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία, έχει ξεκινήσει το μποϊκοτάζ του προϊόντος ενώ η εταιρεία Ferrero, που παραγωγός της Nutella, επιχειρεί να ανατρέψει τους ισχυρισμούς της ευρωπαϊκής έρευνας.

Ads

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων, σε έκθεσή της προειδοποιούσε πως μια ουσία που βρίσκεται στη βρώσιμη μορφή του φοινικέλαιου, εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά και πως, λόγω έλλειψης στοιχείων, κανένα επίπεδο κατανάλωσης αυτής της ουσίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές.

Το φοινικέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό σε εκατοντάδες μάρκες σοκολάτας και τροφίμων, όπως το Cadbury και τα Ben & Jerry, ωστόσο η Nutella, λόγω δημοφιλίας του προϊόντος, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αντιδράσεων από οργανώσεις καταναλωτών και όχι μόνο. Για παράδειγμα στην Ιταλία αρκετοί έμποροι, μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Coop, έχουν μποϊκοτάρει το προϊόν για προληπτικούς λόγους.

Διαβάστε επίσης: Το φοινικέλαιο «δολοφόνος» ζώων, δασών και δικαιωμάτων

Ads

Από την πλευρά της η Ferrero, όπως γράφει ο Independent, ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας την ασφάλεια του προϊόντος της. Tο Reuters στο δημοσίευμά του αναφέρει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποια υποκατάστατα που παράγονται από τον ηλίανθο ή την ελαιοκράμβη, ωστόσο αυτό θα ανέβαζε κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια το κόστος.

Η Ferrero όμως δεν επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και επιμένει στη σημασία χρήσης του φοινικέλαιου. Σύμφωνα με την εταιρεία η χρήση φοινικέλαιου γίνεται για την ποιότητα και όχι για τη μείωση του κόστους. «Η παρασκευή nutella χωρίς φοινικέλαιο θα σήμαινε ένα κατώτερο υποκατάστατο του προϊόντος κι αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω», δηλώνει ο διευθυντής προμηθειών της Ferrero, Βιντσέντζο Ταπέλα, στο Reuters, σημειώνοντας πως η ουσία αυτή δίνει τη λεία υφή που έχει το προϊόν.

Οι ίδιες επικίνδυνες ουσίες μπορεί να βρεθούν και στις μαργαρίνες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά η Ευρωπαϊκή Υγειονομική Υπηρεσία Τροφίμων σημειώνει πως στο φοινικέλαιο περιέχονται σε υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που τις καθιστά πλέον επικίνδυνες. Ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Οργανισμός Τροφίμων και Υγείας και Γεωργίας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα δεν έχουν εκδώσει περαιτέρω προειδοποιήσεις.

Το φοινικέλαιο έχει προκαλέσει και στο παρελθόν διαμάχη, αλλά για τον τρόπο παραγωγής του, με τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει πως παράγεται από ανήλικα παιδιά που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες σε φυτείες στην Ινδονησία και αλλού.