Οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ «καλωσόρισαν» χθες το βράδυ με γραπτή δήλωση τους το αίτημα που υπέβαλε η Ιρλανδία για την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Έτσι, η Ιρλανδία γίνεται το δεύτερο κράτος της Ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξέλθει της οικονομικής κρίσης.Το κοινό ανακοινωθέν για την έγκριση του αιτήματος της Ιρλανδίας φέρει τις «υπογραφές» τόσο των 15 χωρών μελών της Ευρωζώνης, όσο και του Ecofin. Για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι χώρες της G7, ενώ την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΕ εξέφρασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Ads

Στο Δουβλίνο, πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια για να καταγγείλουν την απόφαση, την οποία τα ιρλανδικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν “εθνική ντροπή”. Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ωστόσο υπεραμύνεται της απόφασής του.

Για τις αποφάσεις του Eurogroup πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των χωρών της G7, δηλαδή μεταξύ των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι υπουργοί οικονομίας της Ευρωζώνης και των 27 χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία είναι εγγυημένη προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ωστόσο το ύψος της βοήθειας προς την Ιρλανδία.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν ανακοίνωσε πως η απόφαση αφορά τριετές πρόγραμμα στήριξης και το ύψος του δανείου θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της ΕΕ, το ύψος της οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ. Την συμφωνία επί της αρχής με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ποσό κάτω των 100 δισ. ευρώ επιβεβαίωσε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, κάνοντας αναφορά στην παροχή ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Όλι Ρεν, το πακέτο στήριξης θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα, όσο και την κάλυψη των αναγκών της γενικής κυβέρνησης. Το ανακοινωθέν επισημαίνει πως στόχο αποτελεί να επιστρέψει η Ιρλανδία σε έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, ο μηχανισμός στήριξης της Ιρλανδίας θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη του 2011. Η προσαρμογή για το 2011 θα φθάσει τα 6 δισ. ευρώ και συνολικά στην τετραετία τα 15 δισ. ευρώ.

Ads

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό. Πάντως, στην ανακοίνωσή του, ο Όλι Ρεν έσπευσε να τονίσει ότι «η ενίσχυση στην Ιρλανδία παρέχεται, καθώς διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης». Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, το κλιμάκιο Κομισιόν και του ΔΝΤ, που βρίσκεται στο Δουβλίνο θα συντάξει το κείμενο του Μνημονίου, έως το τέλος του μήνα, για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης τριετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, εκτός του μηχανισμού στήριξης, ενδεχομένως συζητηθούν διμερή δάνεια, που θα διαπραγματευθούν από τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Ήδη, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να εξετάσουν το ενδεχομενο σύναψης διμερών δανείων με την Ιρλανδία.

Νωρίτερα, το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ιρλανδία, καθώς η βιωσιμότητα της οικονομίας της είναι προς όφελος της Βρετανίας. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, η βρετανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της οικονομικής στήριξης που θα παρασχεθεί στο Δουβλίνο από τον μηχανικό στήριξης. Το ζήτημα απασχόλησε το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ζήτησε την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και η κυβέρνηση κατέληξε στην υποβολή του αιτήματος για ένταξη στον μηχανισμό.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας απέρριψε το ενδεχόμενο το δάνειο να αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας. Ο κ. Λένιχαν δήλωσε ότι το ποσό δεν θα φθάσει σε τριψήφιο αριθμό. Υπενθυμίζεται ότι η ιρλανδική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο λιτότητας 4ετούς διάρκειας, ενώ εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη στο Δουβλίνο για διαβουλεύσεις.

«Μία επονείδιστη παράδοση»

Ο σημερινός Τύπος στην Ιρλανδία εκτός από τις παραπάνω προβλέψεις προβλέπει την επικείμενη πτώση της «υπεύθυνης για την χρεοκοπία κυβέρνησης». «Επειτα από κατάφωρα ψεύδη δύο εβδομάδων, η κυβέρνηση θα ζητιανέψει στις Βρυξέλλες, έπειτα από την χρεοκοπία της χώρας που προκλήθηκε από την πολιτική της», γράφει η Irish Sun. «Μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας. Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα σώσουν την οικονομία μας. Μόνο εμείς μπορούμε να σώσουμε τη χώρα μας», γράφει το ιρλανδικό ταμπλόιντ.

Με τίτλο «Μία επονείδιστη παράδοση», η Irish Daily Mail καταγγέλλει «μία άνευ προηγουμένου παράδοση», με την οποία η κυβέρνηση «έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία» και «ύψωσε λευκή σημαία». Εκ μέρους του συνόλου του Τύπου, οι Irish Times ζητούν την παραίτηση της «πολύ αντιδημοφιλούς» κυβέρνησης. «Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος. Ο (κυβερνών) συνασπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη», γράφει η εφημερίδα.

Η Irish Independent χαιρετίζει το γεγονός ότι «επιτέλους, κάποιος έχει τον έλεγχο της χώρας. Δυστυχώς, αυτό ο κάποιος εκπροσωπείται από ομάδες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παρουσία τους αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων. Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει», γράφει η εφημερίδα.

Σχέδιο λιτότητας

Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την Τετάρτη το τετραετές σχέδιό της για το πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε την Κυριακή η υπουργός Τουρισμού, Μαίρη Χάναφιν. Η υπουργός, μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού RTE είπε ότι το σχέδιο έχει οριστικοποιηθεί αλλά έπρεπε πρώτα να πάρει το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες.

Ικανοποίηση Λισαβόνας για τη βοήθεια στην Ιρλανδία

Την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα βοηθείας προς το Δουβλίνο εξέφρασε αργά το βράδυ η Πορτογαλία η οποία θεωρείται μετά την Ιρλανδία, η επόμενη χώρα που διατρέχει κίνδυνο για το χρέος της στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι αυτό “κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών”.

“Το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπορεί να διαθέτει ένα σημαντικό πρόγραμμα βοηθείας κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών”, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας σε γραπτή δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. “Είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της ευρωζώνης”, προσθέτει ο Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος.

“Μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς για την προώθηση και την εγγύηση της οικονομικής της σταθερότητας”, προσθέτει ο υπουργός ο οποίος ουδεμία αναφορά κάνει για την εκδοχή η Πορτογαλία να ζητήσει εξωτερική βοήθεια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος υπουργός υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα “καλά ρυθμισμένο και ελεγχόμενο”, “ισχυρό και κεφαλαιοποιημένο”. Τονίζει επίσης την “σαφή και προσαρμοσμένη στρατηγική” της κυβέρνησης για την εφαρμογή μιας “ισχυροποίησης των προϋπολογιστικών στοιχείων και των δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και της εν δυνάμει ανάπτυξής της”.