Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα ενέκριναν το σχέδιο διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας, το οποίο είχε αρχικά συμφωνηθεί επισήμως πριν από εννέα ημέρες και έδωσαν στην Ιρλανδία περιθώριο μέχρι το 2015 για να ελέγξει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει η ρύθμιση του ελλείμματος να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2014.

Ads

Τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, παρουσίασε στο Κοινοβούλιο ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν. Ο Μπράιαν Λένιχαν δήλωσε ότι η ιρλανδική οικονομία ανακάμπτει από τη βαθειά ύφεση και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τα μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνουν μειώσεις δαπανών και αυξήσεις στη φορολογία.

«Εν μέσω της αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα τους τελευταίους μήνες, είναι εύκολο να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα σε αυτή τη χώρα έχει σταθεροποιηθεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «από πτώση 7,6% το 2009, το ΑΕΠ θα φθάσει σε μία μικρή αύξηση αυτή τη χρονιά».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν χρειάζεται να εξασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011 προκειμένου να αποκτήσει η χώρα πρόσβαση στην πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας. Παρά την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναμένεται ότι τελικά ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί μετά από μια σειρά ψηφοφοριών που αρχίζουν απόψε.

Ads

Ωστόσο η ισχνή πλειοψηφία του κυβερνώντος Fianna Fail σημαίνει πως η ψήφος έγκρισης του πακέτου θα είναι δύσκολη. Εάν ο Προϋπολογισμός εγκριθεί σήμερα από τη βουλή, θα επιτρέψει την εκταμίευση της πρώτης δόσης του σχεδίου διάσωσης.

“Εάν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία, θα υπάρξει άμεση διάλυση”, δήλωσε ο πρόεδρος της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank, Αλαν Ντιούκς, πρώην υπουργός Οικονομικών, όταν ερωτήθηκε για τις συνέπειες ενδεχόμενης απόρριψης από τους βουλευτές του προϋπολογισμού, μαζί με τα μέτρα λιτότητας που τον συνοδεύουν.

Πάντως το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας συνοδεύεται από αυστηρούς όρους, όπως η περικοπή των δαπανών και η αύξηση των φόρων, αφήνει όμως ανέπαφο τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, γεγονός που θεωρείται ως παράγων κλειδί για την προώθηση των επενδύσεων και συνεπώς την οικονομικής ανάκαμψη. Το ιρλανδικό κοινοβούλιο θα εξετάσει σήμερα το σχέδιο προϋπολογισμού που συνοδεύεται από σκληρά μέτρα λιτότητας.

Ο προϋπολογισμός εισάγει την πρώτη δέσμη των μέτρων λιτότητας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ διάρκειας τεσσάρων ετών, κολοσσιαίο ποσό για μία χώρα 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ώστε να περιορισθεί το ιρλανδικό έλλειμμα που θα ανέλθει στο 32% του ΑΕΠ φέτος κάτω από το όριο του 3% το 2014.

Συγκεκριμένα στα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης λόγω της μείωσης των ελαφρύνσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα. Πάντως οι φορολογικές κλίμακες δεν θα μεταβληθούν. Επιπλέον, προβλέπονται αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, όπως ακόμη και στο κόστος φοίτησης στα πανεπιστήμια αν και θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για οικογένειες χαμηλότερων εισοδημάτων.

Επιπροσθέτως, ο μισθός του πρωθυπουργού περικόπτεται κατά 14.000 ευρώ το χρόνο και των υπουργών κατά 10.000 ευρώ από τις 228.000 και 191.000 που ήταν μέχρι σήμερα, αντίστοιχα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα περικόψει 10 ευρώ από το επίδομα για τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας και 20 ευρώ για τα επόμενα. Η περικοπή για τα επιδόματα ανεργίας και τις παροχές για πρόσωπα με αναπηρία θα είναι οκτώ ευρώ την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, το ύψος της κρατικά εγγυημένης σύνταξης θα παραμείνει αμετάβλητο αν και θα περιοριστούν οι αποδοχές των συνταξιούχων του δημοσίου.

Πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να απόσχουν της ψηφοφορίας. Η επίτευξη ταχείας οικονομικής ανάπτυξης “θα είναι δύσκολη διότι οι συνθήκες στις αγορές είναι δυσχερέστερες από ό,τι πριν από λίγα χρόνια”, παραδέχθηκε ο Αλαν Ντιούκς.

Οταν ερωτήθηκε για τις κατηγορίες για “χρηματοπιστωτικό ντάμπινγκ” που διατυπώθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους κατά του Δουβλίνου, ο πρόεδρος της, εθνικοποιημένης πλέον, τρίτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας απάντησε ότι τα κράτη έχουν “την ελευθερία να επιλέγουν τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζουν”.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η αύξηση από 2 σε 2,5% του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία “δεν θα θέσει εν αμφιβόλω την ισχύ της οικονομικής ανάπτυξης.Ο ιρλανδικός φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 12,5%, ενώ ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 25,7%.