Βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες δείχνουν στρατιώτες ενάντια σε φιλορώσους διαδηλωτές στο Ντόνετσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, με τους συγκεντρωμένους και αυτόπτες μάρτυρες να υποστηρίζουν πως πρόκειται για μισθοφόρους της «BlackWater».

Ads

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Συνάντηση Κέρι με Λαβρόφ υπό όρους

Η πληροφορία μεταδίδεται από διεθνή και ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ρώσος διπλωμάτης μιλώντας στο Interfax, σύμφωνα με την Daily Mail, αναφέρει πως στο Κίεβο βρίσκονται τουλάχιστον 300 μισθοφόροι ιδιωτικών εταιρειών πολέμου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο Nafeez Ahmed, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας και Ανάπτυξης, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, σημείωσε «πως αν και είναι δύσκολο να πει με απόλυτη βεβαιότητα, εκ πρώτης όψεως οι στολές των στρατιωτών μοιάζουν περισσότερο με αυτές των αμερικανών μισθοφόρων παρά με τις στολές Ρώσων μισθοφόρων».
 
«Γιατί όμως οι μισθοφόροι να κινούνται τόσο επιδεικτικά;», διερωτήθηκε και φυσικά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να πρόκειται για «ρωσική προπαγάνδα», καθώς η παρουσία μισθοφόρων των ΗΠΑ, όπως της Blackwater, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
 
Στο βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί, εμφανίζονται ένοπλοι με στρατιωτικές στολές κατά τη φιλορωσική διαδήλωση της 5ης Μαρτίου στο Ντόνετσκ. Στόχος των ενόπλων διαδηλωτών ήταν η προστασία των υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου. Υπενθυμίζεται πως το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, με φιλορώσους διαδηλωτές να το καταλαμβάνουν και να υψώνουν τη Ρωσική σημαία.
 

 

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές ακούγονται στο βίντεο να φωνάζουν «Blackwater» και «μισθοφόροι». Στη συνέχεια οι ένοπλοι εξαφανίζονται ξαφνικά, αναφέρει το RT. Σημειώνεται πως η εταιρεία πολέμου «Blackwater», λόγω της δράσης της έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια πολλές φορές το όνομά της, και πλέον ονομάζεται Academi.