Ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι είναι πιθανό να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αν διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα εξετάσει τις διπλωματικές προτάσεις των ΗΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του, τύπου AWACS, θα αρχίσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
Ads
Τη σχετική πρόταση έκανε ο διοικητής της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.
Στο μεταξύ, την πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο μεταβατικός ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεσχίτσια.
Κάμερον: Δοκιμασία για την Ευρώπη η κρίση στην Κριμαία
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε τη Δευτέρα την εκτίμηση ότι «η κρίση στην Κριμαία είναι μια δοκιμασία για την Ευρώπη», σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, που θα δημοσευθεί την Τρίτη. «Η κρίση στην Κριμαία είναι σίγουρα μια δοκιμασία για την Ευρώπη. Ναι, είμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού και (υποστηρίζουμε) το δικαίωμά του να αποφασίζει για το μέλλον του. Και όχι, δεν θα δεχθούμε η Ρωσία να γελοιοποιεί και να καταπατά την (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας. Είμαστε ενωμένοι, μαζί, για τα δικαιώματα της Ουκρανίας. Και θα επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις αν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση», σημείωσε.
Επίσης, καταδίκασε έντονα τη δράση της Ρωσίας στην Κριμαία χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Έπλεξε επίσης το εγκώμιο της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την προσπάθειά της να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία. «Κάνει μια καταπληκτική δουλειά!».
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών (22:00 ώρα Ελλάδας) με θέμα την ουκρανική κρίση,έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Ουκρανία σε διάστημα 10 ημερών.
«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής», σχολίασε διπλωμάτης του Συμβουλίου.
Βοήθεια από το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά η Ουκρανία
Το Κίεβο ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνή οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τη βοηθήσει στην έρευνα για τις συγκρούσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά και να στείλει παρατηρητές στην Κριμαία για να ελέγξει την κατάσταση των μειονοτήτων.
Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Κριμαία εντός της εβδομάδας για να διαπιστώσουν τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς (Η Αυστρία, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο μέχρι τον Μάιο).
Η ουκρανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι εμπειρογνώμονες του οργανισμού και της λεγόμενης Επιτροπής της Βενετίας θα εξετάσουν κατά πόσο είναι έγκυρο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για την απόσχιση της Κριμαίας και την ένωσή της με τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Σ. Κουρτς ανέφερε επίσης ότι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου, μια επιτροπή με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές θα ερευνήσει τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.
Απήχθησαν δύο Ουκρανοί δημοσιογράφοι
Ένοπλοι, η ταυτότητα των οποίων παραμένει αδιευκρίνιστη, απήγαγαν δύο Ουκρανούς δημοσιογράφους στην Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, προειδοποιώντας ότι αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια «μαύρη τρύπα για τις ειδήσεις».
«Οι δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία έχουν την ευθύνη για την τύχη αυτών των δημοσιογράφων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης. «Έχουμε θορυβηθεί από την σταθερή κλιμάκωση στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στην Κριμαία, η οποία μετατρέπεται σε μια περιοχή ανομίας, ελεγχόμενη από ένοπλες ομάδες, η ανωνυμία των οποίων διασφαλίζει την ατιμωρησία τους», πρόσθεσε ο Ντελουάρ.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η Ολένα Μαξιμένκο που εργάζεται για την εφημερίδα Ουκράινσκι Τίζντεν εξαφανίστηκε την Κυριακή μαζί με τις Κατερίνα Μπούτκο και Αλεξάντρα Ριαζαντσέβα, δύο ακτιβίστριες που μετείχαν στο κίνημα της πλατείας Ανεξαρτησίας το οποίο στηρίζει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου. Τα ίχνη τους χάθηκαν αφότου στρατιώτες χωρίς διακριτικά διέκριναν ένα τατουάζ υπέρ του κινήματος στα χέρια της μίας από τις γυναίκες.
Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Αλεξέι Μπικ του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Γκλάβκομ είδε το περιστατικό με τις τρεις γυναίκες και συνελήφθη στο ίδιο σημείο ελέγχου μαζί με τον οδηγό του, το Γεβγέν Ράχνο και τον φωτορεπόρτερ Όλες Κρόμπλιας. Ο Μπικ αφέθηκε ελεύθερος όμως οι δύο φίλοι του αγνοούνται ακόμη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >