Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει, στην Ιταλία, η απόφαση της εφημερίδας Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να μοιράσει, στο σημερινό της φύλλο, το βιβλίο «Mein Kampf» (Ο Αγών μου), του Αδόλφου Χίτλερ.

Ads

Η πρωτοβουλία ανήκει στο διευθυντή της εφημερίδας, Αλεσσάντρο Σαλλούστι, ο οποίος μάλιστα υπεραμύνθηκε της απόφασής του λέγοντας: «δεν είναι μια πρωτοβουλία προπαγάνδας, δεν θα είχα πρόβλημα να διαθέσουμε προς πώληση, μαζί με την εφημερίδα μας, και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο». 

Η κίνηση της εφημερίδας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Εβραϊκών Κοινοτήτων Ιταλίας, Ρέντσο Γκατένια. «Πρόκειται για κάτι το ελεεινό, το οποίο απέχει έτη φωτός από κάθε λογική μελέτης και εμβάθυνσης του Ολοκαυτώματος». 

«Αν μας ρωτούσαν, θα τους συμβουλεύαμε να επιλέξουν βιβλία πολύ πιο κατάλληλα, για να κατανοήσει και να μελετήσει, κανείς, το Ολοκαύτωμα» δήλωσαν εκπρόσωποι της ισραηλινής πρεσβείας στην Ιταλία. 

Ads

Το γεγονός προκάλεσε και την παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που σε μήνυμά του μέσω twitter τόνισε: «θεωρώ ελεεινό το ότι μια εφημερίδα, σήμερα, διαθέτει το «ο Αγών μου», του Χίτλερ. Θέλω να αγκαλιάσω, με στοργή, την εβραϊκή κοινότητα».