Συμφωνία στον μηχανισμό αλληλεγγύης για τη μετεγκατάσταση μεταναστών και στους κανονισμούς που αφορούν στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της ΕΕ (screaning και δεδομένα Εurodac), επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο.

Ads

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες.

Ο Μ. Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζεράρ Νταρμανίν έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την υιοθέτηση του Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης.

Όπως ανακοίνωσε στο twitter, ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, οι δύο κανονισμοί για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ και για το μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, έλαβε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών.

Ο Ζ. Νταρμανίν, ανακοίνωσε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οργανώσουν συνάντηση για την «πλατφόρμα αλληλεγγύης» για να δώσουν συγκεκριμένη ουσία σε αυτή την ιστορική συμφωνία.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζεράρ Νταρμανίν, εξήγησε ότι ο μηχανισμός αλληλεγγύης προβλέπει την υποχρεωτική αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών προς τις χώρες που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις, είτε μέσω της υποδοχής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, σε εθελοντική βάση, είτε παρέχοντας οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ αυτής της αλληλεγγύης και πάνω από δέκα κράτη-μέλη δήλωσαν ότι είναι θετικά στο να δεχτούν μετανάστες», ανέφερε ο Ζ. Νταρμαμίν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία που αφορά στον κανονισμό για τη θέσπιση ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών στα σύνορα (screaning), καθώς και για τα δεδομένα Eurodac, θα βοηθήσουν στην καταγραφή των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και στην άρνηση της εισόδου τους εάν διαπιστωθεί ότι απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Oxfam: Ο μηχανισμός αλληλεγγύης νομιμοποιεί το status quo

Η επικεφαλής της οργάνωσης Oxfam για τη μετανάστευση, Στεφανί Πόουπ κάνει λόγο για «νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης» και τονίζοντας ότι ο μηχανισμός «επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να συνεχίζουν να αποποιούνται των ευθυνών τους απέναντι στους πρόσφυγες και να αφήνουν τις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κατάσταση».

«Όπως έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια το αποτέλεσμα θα είναι η υπερφόρτωση στις χώρες υποδοχής και στα συστήματα επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης, ανθρώπων που θα παραμένουν «στον αέρα» και περισσότερες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ε.Ε.» υπογραμμίζει η Oxfam καθώς θα «επιτρέπει, ακόμη, να διώχνουν αιτούντες άσυλο και να πληρώνουν για μια Ευρώπη φρούριο με συστήματα παρακολούθησης στα σύνορα και κέντρα κράτησης».

«Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει σε κανόνες μετανάστευσης που μοιράζουν την ευθύνη και να εγκαταλείψει τις εθελοντικές πολιτικές» τονίζει η Oxfam και προσθέτει:

«Εκτός του ότι η πρόταση είναι προσωρινή και εθελοντική, επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να επιλέγουν τους αιτούντες άσυλο. Τους επιτρέπει επίσης να απορρίπτουν τους αιτούντες άσυλο και, αντίθετα, να πληρώνουν για μια Ευρώπη-φρούριο, πληρώνοντας το λογαριασμό για την επιτήρηση των συνόρων και τα κέντρα κράτησης».