Ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες σχετικά με την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς, ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024, αλλά και με τις εξελίξεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γάζα.

Ads

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, οι ευρωεκλογές θα μπορούσαν να αποβούν τόσο μοιραίες όσο και η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι ο φόβος των ψηφοφόρων για το άγνωστο μπορεί να τους οδηγήσει να στηρίξουν ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα.

«Φοβάμαι τον φόβο, φοβάμαι ότι οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν επειδή φοβούνται. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο φόβος μπροστά στο άγνωστο και την αβεβαιότητα δημιουργεί μια ορμόνη που απαιτεί μια απάντηση ασφαλείας. Αυτό είναι γεγονός», δήλωσε ο Μπορέλ στον Guardian.

Ο ίδιος προχώρησε και σε μια ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια διάλεξη που έδωσε, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι συγκρούσεις στο Ισραήλ και τη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ads

Υποστήριξε ότι και τα δύο γεγονότα απειλούν το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ, ενώ αναφορικά με την Ουκρανία, είπε πως φοβάται την ήττα. Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν έχει δει κάποιο σημάδι πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι πρόθυμος να σταματήσει ή ακόμη και να συμβιβαστεί με μια συμφωνία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει την ανατολική Ουκρανία.

Όσο για τη Γάζα, είπε ότι η Χαμάς δεν είναι απλώς μια στρατιωτική δύναμη αλλά μια ιδέα – και, ως τέτοια, μπορεί να νικηθεί μόνο με καλύτερες ιδέες, όχι μόνο με βόμβες.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Μπορέλ έρχονται εν μέσω διαρκών κερδών της ακροδεξιάς σε όλη την ήπειρο, «προφανώς λόγω των ανησυχιών για τη μετανάστευση και το συμπιεσμένο βιοτικό επίπεδο», τονίζει ο Guardian.

«Τα κόμματα που μπορούν να παίξουν με τον φόβο των ανθρώπων και να δώσουν κακές απαντήσεις σε καλές ερωτήσεις μπορούν να προσελκύσουν την υποστήριξη του ευρωπαϊκού πληθυσμού», υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Αποδέχθηκε ότι υπάρχουν πραγματικοί λόγοι ανησυχίας, αλλά προέτρεψε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να παρουσιάσουν μια διαυγή ανάλυση της κατάστασης. «Αν δεν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι εξίσου επικίνδυνες με εκείνες στις ΗΠΑ».

«Είμαστε μαγνήτης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να έρθουν να ζήσουν στην Ευρώπη. Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, όταν συγκρίνουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Είμαστε ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικής ελευθερίας, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής που μπόρεσε να δημιουργήσει η ανθρωπότητα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Ουκρανικό και τη Γάζα, δήλωσε:

«Ίσως αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία πρέπει να δούμε τον κίνδυνο που προέρχεται από μια μεγάλη δύναμη που απειλεί τη δημοκρατία μας, που απειλεί την ίδια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ουκρανία. Και αν δεν αλλάξουμε γρήγορα πορεία, αν δεν κινητοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, θα αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρομοίως, αν δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στη Γάζα, νομίζω ότι το σχέδιό μας θα υποστεί μεγάλη ζημιά».

«Το σημαντικό είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μην κερδίσει η Ρωσία τον πόλεμο. Τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε; Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας…», συνέχισε.

«Ο Πούτιν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με ένα κομμάτι της Ουκρανίας και να αφήσει την υπόλοιπη Ουκρανία να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και με μια περιορισμένη εδαφική νίκη. Δεν θα εγκαταλείψει τον πόλεμο, ειδικά όχι πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να του παρουσιάσουν ένα πολύ πιο ευνοϊκό σενάριο. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση υψηλής έντασης για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ακόμη ο Μπορέλ.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «η επιτυχία της Ρωσίας εξαρτάται από το αν θα φέρει στο πεδίο της μάχης όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Έχουν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, απωλειών στο πεδίο της μάχης, παρουσία της ανθρώπινης εφεδρείας. Υπήρχαν 150.000 άνθρωποι συγκεντρωμένοι στα ουκρανικά σύνορα τον Φεβρουάριο. Τώρα είναι 450.000, δηλαδή τρεις φορές περισσότεροι».

Ταυτόχρονα είπε ότι ο Πούτιν «έκανε λάθος για την ικανότητα του στρατού του. Έκανε λάθος για την ικανότητα της ουκρανικής αντίστασης. Έκανε λάθος για τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε λάθος για τη δύναμη της διατλαντικής συμμαχίας. Αλλά είναι ακόμα εκεί. Είναι ακόμα πρόθυμος να πολεμήσει, να αφήσει τον λαό του να πεθάνει, ώστε ο στρατός του και ο λαός του να υποφέρουν».

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι «Η Ρωσία δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει έθνος. Ήταν πάντα μια αυτοκρατορία με τον τσάρο, με τους Σοβιετικούς και τώρα με τον Πούτιν. Είναι μια σταθερά της Ρωσίας και της πολιτικής της ταυτότητας, με αποτέλεσμα να αποτελεί απειλή για τους γείτονές της – και ιδιαίτερα για εμάς».