Ενόσω ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται δραματικά, έχοντας ξεπεράσει τους 18.700 -αριθμός που πλησιάζει στο πενταπλάσιο το άθροισμα των θυμάτων των προηγούμενων τεσσάρων ισραηλινών πολέμων στον παλαιστινιακό θύλακα- οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν στο να υιοθετήσουν κοινή θέση και συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή, κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ads

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή – ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα, ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η ΕΡΤ.

Η ΕΕ -που τάσσεται υπέρ της λύσης δύο κρατών είναι ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους παγκοσμίως και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή για να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές κινήσεις. Όμως, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, η ΕΕ έχει ως επί το πλείστον αγνοηθεί από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πέρα από αυτό, οι «27» καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι εδώ και καιρό διχασμένοι αναφορικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Η Αυστρία και η Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Ισραήλ και στον αντίποδα, Ισπανία και Ιρλανδία εστιάζουν στην άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

«Η δολοφονία αθώων πολιτών πρέπει πραγματικά να σταματήσει. Η ΕΕ πρέπει να ενωθεί εάν θέλουμε να διαδραματίσουμε σοβαρό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση, και νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε, διότι θα επωμιστούμε τις συνέπειες εάν τα πράγματα πάνε περαιτέρω προς μια κακή κατεύθυνση», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

«Έχουμε τώρα μια σαφή πλειοψηφία χωρών εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητούν κατάπαυση του πυρός. Νομίζω ότι αυτή είναι και η άποψη των λαών της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία ή δικαιολογία για αυτό που συμβαίνει εκεί» δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ.

Αλλά η πρωθυπουργός της Εσθνονίας, Κάγια Κάλλας, ήταν λιγότερο κατηγορηματική. «Στον ΟΗΕ (σ.σ. στη Γενική Συνέλευση της 12ης Δεκεμβρίου) δεν ήμασταν ενωμένοι ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θα ακούσουμε τις ανησυχίες και όπως κάνουμε πάντα θα προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβασμούς» δήλωσε η Κάλλας στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ένα εσωτερικό έγγραφο συζήτησης για την περαιτέρω πορεία -ένα κείμενο που είδε και επικαλείται το Associated Press- επιμένει ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια «συνολική προσέγγιση». Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια προσέγγιση «ολόκληρης της Παλαιστίνης» που θα έχει τη Γάζα ως μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους παραμένει η πιο βιώσιμη επιλογή.

Οι προσπάθειες της ΕΕ, σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υποστήριξη μιας διεθνούς διάσκεψης, μόνο «όχι ως μεμονωμένο γεγονός, αλλά ως μέρος ενός σχεδίου ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να προσκαλούνται χωριστά σε συναντήσεις της ΕΕ «για να διατηρηθεί ο διάλογος και με τους δύο».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής / Ικανοποίηση για τα κονδύλια για το μεταναστευτικό – Δεν συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά