Η Ευρώπη ετοιμάζεται για επτά εκλογικές αναμετρήσεις την επόμενη εβδομάδα, με κρίσιμες ψηφοφορίες στη Φινλανδία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο, εκλογές στην Ανδόρα, για τέσσερις εκλογικές περιφέρειες στη Γαλλία και περιφερειακές εκλογές στην Ιταλία και την Ελβετία.

Ads

Ο εταίρος της EURACTIV, Europe Elects, σας παρέχει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς και ανάλυση του πολιτικού πλαισίου.

Φινλανδία: Οι βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία θα διεξαχθούν την Κυριακή και το αποτέλεσμα θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού της χώρας και εκπροσώπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Sanna Marin.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της Marin, που αποτελείται από το δικό της Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), το Κόμμα του Κέντρου (Kesk), τους Πράσινους (Vihr), την Αριστερά (Vas) και το φιλελεύθερο Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα (SFP), είναι πιθανό να διατηρήσει την πλειοψηφία του. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα το κεντροδεξιό Κok (Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) να αναδειχθεί ως το ισχυρότερο κόμμα, αντικαθιστώντας τους σοσιαλδημοκράτες.

Ads

Το Kok υποστηρίζει εδώ και καιρό την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την αυξημένη υποστήριξη που λαμβάνει σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Από την άλλη πλευρά, το δεξιό κόμμα True Finns (PS), το οποίο συμμαχεί με το Rassemblement National της Marine Le Pen και τη Lega του Matteo Salvini στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να βελτιώσει ελαφρώς τη θέση του σε σχέση με τις εκλογές του 2019, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό για το PS στο εθνικό κοινοβούλιο.

image

Βουλγαρία: Στη Βουλγαρία διεξάγονται την Κυριακή οι πέμπτες πρόωρες εκλογές σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία «Συνεχίστε την Αλλαγή-Δημοκρατική Βουλγαρία» βρίσκεται στήθος με στήθος με την κεντροδεξιά συμμαχία GERB-SDS (Ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Και οι δύο φιλοευρωπαϊκές συμμαχίες συγκεντρώνουν περίπου 26%. Το κεντρώο DPS (Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το ακροδεξιό φιλορωσικό κόμμα Vazrazhdane βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό περίπου 13%, ενώ η συμμαχία BSPzB, που πρόσκειται στην Ομάδα S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνει μόλις 8,0%- το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά τους μέχρι στιγμής.

Η πορεία προς μια σταθερή κυβέρνηση παραμένει αβέβαιη, ιδίως καθώς δεν είναι σαφές εάν το Levitsata, το ITN και το βουλγαρικό κόμμα Rise θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 4%. Αυτές οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν στην επιθυμητή καθοριστική αλλαγή της πορείας της Βουλγαρίας, καθώς υπάρχει δυσκολία να σχηματιστεί ένας διαρκής κυβερνητικός συνασπισμός από τον Απρίλιο του 2021, όταν και έγιναν οι πρώτες πρόωρες εκλογές.

image

Μαυροβούνιο: Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των φετινών προεδρικών εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ήττα του κεντροαριστερού κόμματος DPS να εκλέξει πρόεδρο για πρώτη φορά. Το κεντρώο κόμμα «Ευρώπη Τώρα!» με υποψήφιο τον Jakov Milatović έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να νικήσει τον Milo Đukanović, ο οποίος κυβερνά τη χώρα είτε ως πρόεδρος, είτε ως πρωθυπουργός από από το 1990.

Δεν έχουν δημοσιευθεί δημοσκοπήσεις για τον επαναληπτικό γύρο, ωστόσο ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο, ο Andrija Mandić του δεξιού New Serb Party, είχε υποστηρίξει ανοιχτά τον Milatović που απορρίπτει κάθε εθνοτικό αφήγημα.

Ο πρόεδρος Đukanović είχε διαλύσει το κοινοβούλιο τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, αφού τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση. Η πρόωρη εκλογική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου 2023.

image

Ανδόρα: Οι ψηφοφόροι στην Ανδόρα εκλέγουν νέο εθνικό κοινοβούλιο στις 2 Απριλίου. Οι δημοσκοπήσεις στην Ανδόρα είναι σπάνιες και ανακριβείς λόγω του χαμηλού μεγέθους του δείγματος των αποφασισμένων ψηφοφόρων. Της σημερινής κυβέρνησης ηγείται η κεντροδεξιά DA (2019: 35,1%), με το φιλελεύθερο LA (12,5%) και το νεοσύστατο φιλελεύθερο κόμμα Acció ως κατώτερους εταίρους συνασπισμού.

Η κεντροαριστερή συμμαχία με κυρίαρχο το PS ηγείται της αντιπολίτευσης (PS: 30,6%- SDP: 5,9%). Δύο νέα κόμματα θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικά ποσοστά ψήφων: το περιβαλλοντικό κόμμα Concòrdia και το ιδεολογικά ποικιλόμορφο κόμμα Endavant.

Η χώρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τα φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα τάσσονται υπέρ ισχυρότερων δεσμών με την Ένωση.

Γαλλία: Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι ψηφοφόροι σε τέσσερις από τις 577 εκλογικές περιφέρειες προσέρχονται στις κάλπες το επόμενο Σαββατοκύριακο για να εκλέξουν νέο βουλευτή για την εκλογική τους περιφέρεια.

Η 1η εκλογική περιφέρεια της Ariège στη νότια Γαλλία ιστορικά αναδεικνύει αριστεροκεντρώα κόμματα, κάτι που δεν είναι πιθανό να αλλάξει φέτος. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου, που πραγματοποιήθηκε ήδη την περασμένη Κυριακή, όλοι οι υποψήφιοι του δεξιού κέντρου και των φιλελεύθερων αποκλείστηκαν, με τον νυν υποψήφιο του κόμματος LFI (Αριστερά) και ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που δεν υποστηρίζεται επίσημα από το κόμμα) να περνούν στον δεύτερο γύρο.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι που ζουν στο Ισραήλ, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, το Μαγκρέμπ, τη Δυτική Αφρική, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική προσέρχονται στις κάλπες στον πρώτο γύρο (εκ των δύο) για την εκλογή συνολικά τριών βουλευτών. Μία έδρα κατέχει το κεντρώο κόμμα UDI, μία το κεντροαριστερό κόμμα Génération-s και μία το κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν.

Άγιος Μαρίνος: Στον Άγιο Μαρίνο, ένας νέος αρχηγός κράτους αναλαμβάνει τα καθήκοντά του κάθε έξι μήνες, και η επόμενη ανάληψη είναι προγραμματισμένη γι αυτό το Σαββαατοκύριακο. Ο Alessandro Scarano, ο οποίος είναι ο εκλεγμένος «Capitano reggente», ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Σαμαρίνου. Η χώρα δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Ιταλία: Οι περιφερειακές εκλογές στο Friuli Venezia-Giulia την Κυριακή και τη Δευτέρα αποτελούν δοκιμασία για τη δεξιά-κεντρική συμμαχία της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, της οποίας το εθνικοσυντηρητικό FdI (ECR) πανηγύρισε ιστορικά εκλογικά αποτελέσματα στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της νέας υποστήριξης προήλθε από το δεξιό κόμμα Lega (Ομάδα ταυτότητας και δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) του Matteo Salvini ή το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia (Ομάδα ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) του Silvio Berlusconi. Δεν έχουν δημοσιευθεί δημοσκοπήσεις. Η κεντροδεξιά συμμαχία Coalizione di Centro-destra κέρδισε 57,1% στις εκλογές του 2018 και ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό την ηγεσία του PD κέρδισε 26,8%.

Ελβετία: Η Γενεύη, η Λουκέρνη και το Τιτσίνο εκλέγουν νέα περιφερειακά κοινοβούλια την Κυριακή. Οι ψηφοφορίες αποτελούν σημαντικό τεστ για τα κόμματα ενόψει των εκλογών για το εθνικό κοινοβούλιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Στη Γενεύη και τη Λουκέρνη πραγματοποιείται επίσης ο πρώτος γύρος των εκλογών για την περιφερειακή κυβέρνηση. Οι περισσότερες περιφέρειες της Ελβετίας διαφέρουν από άλλες υποεθνικές οντότητες στο ότι τα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης εκλέγονται απευθείας και όχι από τα κοινοβούλια.

Πηγή: euractiv.gr