Παρά τους ισχυρισμούς για «χειρουργική» ακρίβεια των συμμαχικών βομβαρδισμών, τουλάχιστον 17 άνθρωποι, άμαχος πληθυσμός και αντάρτες, έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, πάνω από δέκα αντικαθεστωτικοί και άμαχοι σκοτώθηκαν από επίθεση των δυτικών δυτικών αεροπορικών δυνάμεων, στα περίχωρα της Μπρέγκα.

Ads

Σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών, αεροπορική επιδρομή των διεθνών δυνάμεων στα περίχωρα της πόλης Μπρέγκα στη Λιβύη προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων από δέκα ανταρτών. Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι είδε τουλάχιστον τέσσερα καμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ασθενοφόρο, στην άκρη του δρόμου κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης και άντρες να προσεύχονται. «Μερικοί από τους πιστούς στον Καντάφι, πέρασαν ανάμεσα στους αντάρτες και εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά. Μετά από αυτό οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις τους βομβάρδισαν», δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Αξιωματούχος της Αντζαμπίγια που είναι αρμόδιος για τις επαφές με τους εξεγερμένους ανέφερε ότι από την αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν εννέα αντικαθεστωτικοί και τέσσερις άμαχοι, χρεώνοντας, παράλληλα, την επίθεση σε «λάθος». Όπως υποστήριξε ο Ισα Χάμις «ένας από τους αντικαθεστωτικούς πυροβόλησε στον αέρα για να εκφράσει τη χαρά του, όμως οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις πίστεψαν ότι πυροβολεί εναντίον τους και χτύπησαν την αυτοκινητοπομπή», στην οποία συμμετείχε και ένα ασθενοφόρο. «Εννέα εξεγερμένοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση, καθώς και οι τέσσερις επιβαίνοντες στο ασθενοφόρο: ο οδηγός και τρεις φοιτητές ιατρικής από τη Βεγγάζη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του το ΝΑΤΟ «εξετάζει τις πληροφορίες από τη Λιβύη σύμφωνα με τις οποίες εννέα εξεγερμένοι και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν κατά λάθος στη διάρκεια μίας αεροπορικής επίθεσης του ΝΑΤΟ κοντά στην πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα, στα ανατολικά της χώρας», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της συμμαχίας, Οάνα Λουνγκέσκου.

Ads

Πάντως, οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ελέγχουν πλέον την Μπρέγκα, πληροφορία ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται. Σημειώνεται ότι η Μπρέγκα αποτελούσε πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ των δύο πλευρών τις τελευταίες ημέρες. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείο μεταδίδει ότι «στο δρόμο που οδηγεί προς τη «Νέα Μπρέγκα», μία κωμόπολη ανατολικά της Μρέγκα υπάρχουν τουλάχιστον επτά απανθρακωμένα πτώματα μελών της δύναμης του Καντάφι. Επιπλέον, κάνει λόγο για περίπου 10 καμένα ημι-φορτηγά του λιβυκού στρατού.

Στην Ατζαμπίγια, οι μάχες μαίνονται. Οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή και εξαπολύουν επιθέσεις, ενώ οι αντικαθεστωτικοί ενισχύονται με νέες δυνάμεις και οχυρώνουν την πόλη. Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης των εξεγερμένων. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη.

Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδήλωση των υποστηρικτών του Καντάφι. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν αφίσες που απεικόνιζαν τον Καντάφι, ενώ με συνθήματα καταδίκαζαν τις επιδρομές από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι έκαψαν και φωτογραφίες του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η διαδήλωση διαλύθηκε μπροστά από την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο του καθεστώτος Καντάφι, οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις τη νύχτα της Παρασκευής και στις πόλεις Κχόμς και Αρουτζεμπάν. «Πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις βομβαρδίστηκαν η πόλη Κχομς και η Αρουτζεμπάν, από τους σταυροφόρους αποικιοκράτες εισβολείς», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του αξιωματούχου που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση της Λιβύης απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία που απηύθυνε η ηγεσία των αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με την πρόταση, οι εξεγερμένοι θα αποδεχθούν αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός εάν ο Μουαμάρ Καντάφι αποσύρει τις δυνάμεις του από όλες τις πόλεις και επιτρέψει τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων. Ο όρος των αντικαθεστωτικών για την εκεχειρία είναι η απόσυρση των δυνάμεων του Καντάφι.

Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μουστάφα Γεριάνι τόνισε ότι η απόρριψη από το καθεστώς της πρότασης για υπό όρους κατάπαυση του πυρός αποδεικνύει ότι ο Μουάμαρ Καντάφι «δεν θέλει την ειρήνη». Επιπλέον, από το Εθνικό Συμβούλιο, το ανώτατο όργανο των εξεγερμένων τονίζεται ότι η επιφυλακτικότητα της διεθνούς κοινότητας να εξοπλίσει τους εξεγερμένους με όπλα «μπορεί να παρατείνει για καιρό τον πόλεμο», ωστόσο, σημειώνεται από τους αντικαθεστωτικούς ότι μπορούν να βρουν όπλα και από άλλες οδούς.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται καθημερινά οι πληροφορίες για επαφές Λίβυων συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς εκτιμάται πως το καθεστώς επιχειρεί να διαμορφώσει τη στρατηγική εξόδου του από τη χώρα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων έχουν καταστρέψει το ένα τέταρτο της στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος, ενώ Κίνα και Γερμανία ζητούν από κοινού τον τερματισμό των επιχειρήσεων και την εξεύρεση μη στρατιωτικής λύσης στην κρίση. Αµερικανοί αξιωµατούχοι υποστήριξαν ότι ο Μπαράκ Οµπάµα έχει δώσει άδεια για µυστική στήριξη στους εξεγερμένους και πράκτορες της CIA φέρεται να επιχειρούν ήδη στη Λιβύη. Από την πλευρά του, ο Αµερικανός υπουργός Άµυνας, Ρόµπερτ Γκέιτς, επανέλαβε πως δεν πρόκειται να σταλούν χερσαίες δυνάμεις.

Τραυματίες από τη Λιβύη στο νοσοκομείο Χανίων

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται πέντε άτομα που τραυματίσθηκαν στη Λιβύη, οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες ανήκουν στην πλευρά των αντικαθεστωτικών. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Χαρ. Δουλγεράκης, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες είναι υπήκοοι του Κατάρ που εργάζονταν στη Λιβύη. Οι πέντε τραυματίες μεταφέρονταν από τη Λιβύη με αεροσκάφος C130 του Κατάρ, στο οποίο επέβαιναν ακόμη 40 άτομα, με προορισμό το Κατάρ.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης ένας άλλος τραυματίας εκτός των πέντε, κατέληξε, με αποτέλεσμα ο πιλότος του αεροσκάφους να ζητήσει άδεια για να προσγειωθεί στη Σούδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, οι οποίοι σύμφωνα με τον διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, Γιώργο Αρχοντάκη νοσηλεύονταν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της Λιβύης στο διάστημα από τις 13 έως τις 18 Μαρτίου. Η κατάσταση και των πέντε κρίνεται σοβαρή με τους τρεις να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου και οι δύο άλλοι σε κλινικές.