Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο «κατακερματισμού» της Ευρωζώνης λόγω των κλυδωνισμών και του διχασμού που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού κρούει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Ads

Σε επιστολή του, που αποκαλύπτει το Γαλλικό Πρακτορείο, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και προς τους συναδέλφους τους εντός Ε.Ε. αλλά εκτός της ζώνης του ευρώ, ο Πορτογάλος αξιωματούχος τονίζει τις μεγάλες προκλήσεις για το χρέος αλλά και την ανάγκη εξεύρευσης λύσης.

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» γράφει στην επιστολή, που φέρεται ότι έστειλε χθες στους συναδέλφους του.

«Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», προσθέτει ο πρόεδρος του Eurogroup, που θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 7 Απριλίου καθώς οι ηγέτες της Ε.Ε. ζήτησαν από τον θεσμό να παρουσιάσει προτάσεις εντός 15 ημερών μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Ads

Ο Μάριο Σεντένο αναφέρει πως «υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορονοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί».

Ωστόσο, επισημαίνει: «Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή».

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup δηλώνει «έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας».