Αύριο στις δύο μετά το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίων Ομολογητών, στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Άντη Χατζηκωστή, διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος ΜΜΕ «ΔΙΑΣ» θα τελεστεί.

Ads

Η νεκροτομή στη σορό, που διενήργησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους κατέδειξε ότι ο Α. Χατζηκωστής δολοφονήθηκε με κυνηγετικό όπλο, που εκτιμάται ότι περιείχε εικοσάβολα φυσίγγια.

Ο κ.Σοφοκλέους δήλωσε ότι τα δύο τραύματα στο θώρακα και στην πλάτη του θύματος ήταν εξίσου σοβαρά και μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο. Πρόσθεσε ότι οι δύο πυροβολισμοί ρίφθηκαν από πολύ κοντινή απόσταση.

Η Αστυνομία συνεχίζει εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή.

Ads

Μέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας του Αρχηγείου Αστυνομίας έχουν συγκεντρώσει τεκμήρια από τη σκηνή του φόνου και προβαίνουν σε επιστημονικές εξετάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στο έργο της.

Ο Άντης Χατζηκωστής έπεσε θύμα εν ψυχρώ δολοφονίας λίγο μετά τις 8.30 χθες το βράδυ. Οι δυο δράστες του στυγερού εγκλήματος περίμεναν το θύμα έξω από την κατοικία του, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αμερικανική Πρεσβεία της Κύπρου, σε προάστιο της Λευκωσίας.

Οι δράστες πυροβόλησαν τον κ. Χατζηκωστή από μικρή απόσταση με κυνηγετικό όπλο – κατά πως φαίνεται, αφού δεν εντοπίστηκαν κάλυκες στο χώρο του εγκλήματος – και στη συνέχεια διέφυγαν με μηχανή μεγάλου κυβισμού, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται, πρόσθεσε, και η σκηνή του εγκλήματος είναι αποκλεισμένη.

Ερωτηθείς για τα κίνητρα, ο κ. Κατσουνωτός δήλωσε ότι παρά το ότι ήδη υπάρχει κάποιος προσανατολισμός σχετικά με τα κίνητρα του εγκλήματος, είναι ακόμα πρόωρο και παρακινδυνευμένο να λεχθεί οτιδήποτε. Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”, αστυνομική πηγή ανέφερε ότι εκτιμάται πως τα κίνητρα των δραστών ήταν οικονομικά και εστιάζονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα του θύματος.

Η είδηση έχει προκαλέσει αίσθηση στην κυπριακή κοινωνία και ειδικά στον χώρο των ΜΜΕ. Ο 43χρονος Άντης Χατζηκωστής ήταν ο νεότερος από τους δυο γιους του μεγαλοεκδότη Κωστή Χατζηκωστή που ίδρυσε τον εκδοτικό κολοσσό Δίας, ο οποίος περιλαμβάνει τον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, την εφημερίδα Σημερινή, το Ράδιο Πρώτο, πλήθος περιοδικών ενώ έχει μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα σε διάφορους τομείς. Ο κ. Χατζηκωστής είχε πρόσφατα παντρευτεί για δεύτερη φορά και αφήνει πίσω του δύο παιδιά. Ο πατέρας του θύματος, Κωστής Χατζηκωστής, ο οποίος θεωρείται ότι έχει σημαντική επιρροή στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου, βρισκόταν στην Ελλάδα την ώρα του εγκλήματος, απ’ όπου αναχώρησε για την Κύπρο.


Αποτροπιασμός για την εν ψυχρώ δολοφονία

«Μόνο αποτροπιασμό μπορεί να εκφράσει κανένας για τέτοιου είδους πράξεις. Ανεξαρτήτως αντιλήψεων με τον Κωστή (τον πατέρα του Αντη Χατζηκωστή) και τον Αντη, έχω διαχρονικά μια πολύ καλή σχέση και έτσι η θλίψη μου γίνεται ακόμα περισσότερη και ένεκα της γνωριμίας μας και των φιλικών οικογενειακών μας σχέσεων», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας.

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Αντη, στη μάνα και στον πατέρα του και να ευχηθώ κουράγιο. Από εκεί και πέρα, θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι η Αστυνομία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες της για να διαλευκανθεί αυτό το στυγερό έγκλημα» κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Μάριου Καρογιάν, ο οποίος δήλωσε ότι «ζούμε σε κάποιες φάσεις ζούγκλας», ενώ ενέταξε το περιστατικό στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης του τόπου. «Δυστυχώς έμελλε να το ζήσουμε και αυτό», δήλωσε ο κ. Καρογιάν. «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και με βδελυγμία καταδικάζουμε τη στυγνή δολοφονία ενός εξαίρετου ανθρώπου, του φίλου του Άντη. Ενός ανθρώπου που δεν προκάλεσε πρόβλημα ποτέ σε κανέναν, έντιμου, ανιδιοτελούς, ενός γνήσιου ανθρώπου. Δυστυχώς ζούμε σε κάποιες φάσεις ζούγκλας, μόνο έτσι μπορώ να το αποκαλέσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «καταδικάζει με αποτροπιασμό τη στυγερή δολοφονία του Διευθύνοντα Συμβούλου του συγκροτήματος ‘ΔΙΑΣ’ Αντη Χατζηκωστή και εκφράζει θλίψη και αγανάκτηση, αλλά συνάμα και οργή για την εγκληματική αυτή ενέργεια» και εκφράζει «συμπάθεια και ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους και την οικογένεια του εκλιπόντος και καλεί τις αστυνομικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες για εξιχνίαση αυτού του στυγερού εγκλήματος, σύλληψη και προσαγωγή των δολοφόνων ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Μένει κανείς άφωνος μπροστά σε αυτό το τραγικό γεγονός, που συνταράσσει και εκπλήττει ταυτόχρονα. Έχω μόνο να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του δολοφονηθέντος Άντη Χατζηκωστή», δήλωσε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει «συγκλονισμό για τη στυγερή και ειδεχθή δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος ‘Δία’ Άντη Χατζηκωστή» και σημειώνει ότι «το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα δικαιολογημένα συνταράσσει την κυπριακή κοινωνία και δημιουργεί πελώρια ερωτηματικά, ανησυχία και κλίμα αποσταθεροποίησης» και τονίζει ότι «η δολοφονία ενός εκδότη πλήττει και υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα, πλήττει τους θεσμούς και τη συνοχή του πολιτειακού και κοινωνικού ιστού».

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την άνανδρη εν ψυχρώ δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, Διευθύνοντος Συμβούλου του Συγκροτήματος Δίας. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο, τους γονείς, τον αδελφό του, συμμεριζόμενος τον πόνο και την οδύνη τους και αναφέρει ότι «Η στυγερή δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή δεν είναι μόνο πλήγμα βαρύ στην οικογένειά του, είναι και πλήγμα στη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης, στο ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που τόσο τα έχουμε ανάγκη στις σημερινές συνθήκες που ζει η πατρίδα μας».

Το δε Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) με ανακοίνωσή του, εκφράζει βαθύτατο συγκλονισμό και αποτροπιασμό για τη στυγερή δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, καταδικάζοντας τον πιο έντονο τρόπο το φρικτό έγκλημα και τονίζει την ανάγκη όπως οι αρμόδιες αρχές πάρουν δρακόντεια μέτρα για την ανακάλυψη των δραστών και την προσαγωγή τους ενώπιων της δικαιοσύνης.

«Το ΔΣ της ΕΣΚ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα της δημοσιογραφικής οικογένειας, εκφράζει την αμέριστη συμπάθεια και συμπαράσταση του προς τον πατέρα του δολοφονηθέντος, Κωστή Χατζηκωστή, Πρόεδρο του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ, τη μητέρα του Τούλα Χατζηκωστή, τη σύζυγο του Εφη, τον αδελφό του Νίκο και τους λοιπούς συγγενείς», αναφέρεται.