Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, δήλωσε πως οι επενδυτές είναι διχασμένοι όσον αφορά την θεώρηση που έχουν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών και την απόδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ads

Μολονότι οι αρχές της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν από κοινού ενεργοποιήσει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ανάγκη βοήθειας, «είναι καθαρό πως οι αγορές έχουν κάποιες αμφιβολίες για το εάν αυτός ο μηχανισμός επαρκεί», δήλωσε ο Μπλανσάρ σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

«Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη πάει καλύτερα απ’ ότι πολλοί πίστευαν» και συνεπώς υπάρχει «κάποιο είδος σχιζοφρένειας εκεί», δήλωσε.

Ασταθές το χρηματοπιστωτικό «πάτημα» της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές εξακολουθούν να λειτουργούν άνισα καθώς ο συνολικός όγκος των συναλλαγών μειώθηκε από πέρσι, κατέδειξαν στοιχεία της ΕΚΤ.

Ads

Περίπου οι μισές από τις 105 τράπεζες που εξέτασε η ΕΚΤ στο β’ τρίμηνο δήλωσαν πως οι συνθήκες ρευστότητας στην μη ασφαλισμένη αγορά, όπου οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη χωρίς απαιτήσεις ενεχυρίασης, επιδεινώθηκαν συγκριτικά με πέρσι. Ο δε συνολικός τζίρος αυτής μειώθηκε 18% έναντι του 2009, δήλωσε η ΕΚΤ.

Η έρευνα έδειξε βελτίωση τα δύο τελευταία χρόνια – το 2008 το 90% των απαντήσεων μιλούσαν για επιδείνωση – χωρίς όμως επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα. Από το 2002 έως το 2007, ο αριθμός των τραπεζιτών που δήλωναν επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας δεν ξεπερνούσε ποτέ το 20%.

Η μη ασφαλισμένη αγορά δανείων είναι σημαντική για τις καθημερινές συναλλαγές των τραπεζών και η λειτουργία της καθοριστική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι, ωστόσο, ευαίσθητη σε κάθε κρίση εμπιστοσύνης. Γι αυτό και τον Μάιο είχε παγώσει καθώς είχε κορυφωθεί η αγωνία για το αν οι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Ο Nick Matthews, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, επισήμανε πως η επισκόπηση της ΕΚΤ έγινε τη περίοδο κορύφωσης της κρίσης και πως έκτοτε οι συνθήκες μπορεί να έχουν βελτιωθεί. Δήλωσε, ωστόσο, πως αν και η ΕΚΤ εκφράζει σήμερα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, παραμένει ανήσυχη σχετικά με την υγεία των χρηματαγορών.