Θλιβερά ρεκόρ θανάτων, δίχως έλεος και τέλος, εξαιτίας του covid-19 καταγράφονται στην Ινδία, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο.

Ads

Στην Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφονται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο.

Οι καταγεγραμμένες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό παραμένουν πάνω από το επίπεδο των 200.000 για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 182.553 νεκρούς.

Ads

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ρεκόρ εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 295.041 σε 24 ώρες και συνολικά 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί.

Το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση και πολίτες απ’ όλη τη χώρα καταγγέλλουν την έλλειψη νοσοκομειακών κρεβατιών και βασικής υγειονομικής φροντίδας για τους ασθενείς.

Και ενώ οι γιατροί προειδοποιούν για την αύξηση ασθενών σε νεαρότερες ηλικίες, τα νοσοκομεία αρχίζουν να ξεμένουν από φιάλες ιατρικού οξυγόνου. Οι γιατροί στο Δελχί λένε ότι τα δύο τρίτα των νέων ασθενών τους είναι κάτω των 45 ετών, ενώ στη Βομβάη, αναφέρουν ότι πλέον γίνονται εισαγωγές παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, που ουσιαστικά δεν υπήρχαν στο πρώτο κύμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συγγενείς ασθενών είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για φάρμακα και οξυγόνο, ενώ η πλατφόρμα WhatsApp έχει πλημμυρίσει από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο.

Τα κρεματόρια δεν προλαβαίνουν να καίνε νεκρούς, οι οποίοι στοιβάζονται σε σωρούς, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων καλούνται να περιμένουν μέρες ολόκληρες μέχρι θα αποτεφρωθεί ή να θαφτεί ο αγαπημένος του, λέει το BBC.

Αρκετές μεγάλες πόλεις αναφέρουν ήδη πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αποτεφρώσεων και ταφών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κορονοϊού σε σχέση με εκείνους που καταγράφονται στους επίσημους απολογισμούς θανάτων που συνδέονται με την Covid-19, σύμφωνα με εργαζόμενους σε κρεματόρια και νεκροταφεία, μέσα ενημέρωσης και μια εξέταση των στοιχείων της κυβέρνησης.

Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης μέσω του εμβολιασμού, μέχρι στιγμής 127 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στη χώρα, αλλά ακόμη η πρόοδος της απέχει πολύ από το επίπεδο που προσφέρει συλλογική ανοσία.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει εμβόλια σε άτομα άνω των 18 ετών από τις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της.

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι όλα τα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται στην Ινδία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε επίσκεψή του στο Νέο Δελχί που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και η κυβέρνησή του τόνισε ότι θα προσθέσει την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» των χωρών που έχει καταρτίσει λόγω πανδημίας σε σχέση με τα διεθνή ταξίδια.

«Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε ζωές, προσπαθούμε παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι ο βιοπορισμός και η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστούν λιγότερο», δήλωσε ο ακροδεξιός Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, προτρέποντας τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να χρησιμοποιήσουν το lockdown ως έσχατη λύση.