Σε διπλωματικό αγώνα για τη συγκέντρωση των ψήφων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επιδοθεί οι Παλαιστίνιοι, προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα για την αναγνώριση τους από τον οργανισμό. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις προκειμένου να απορριφθεί το αίτημα.

Ads

Η πρώτη συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα και θα συνεχιστεί την Τετάρτη, αλλά η ψηφοφορία, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα δεν αναμένεται σύντομα. Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο του Λιβάνου που έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό το μήνα, θα σχηματιστεί επιτροπή που θα εξετάσει την παλαιστινιακή προσφυγή για ένταξη στον ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν φαίνεται να βιάζονται να λάβουν μια απόφαση, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν και πιέζουν για επανέναρξη των διμερών ισραηλινοπαλαιστινιακών συνομιλιών.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Ισραήλ ζητούν από τις χώρες μέλη να απέχουν από την ψηφοφορία ή να καταψηφίσουν το αίτημα των Παλαιστινίων. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο, ωστόσο, προτιμούν να μη φτάσουν ως εκεί για να μη βλάψουν τα γεωπολιτικά τους συμφέρονται στη Μέση Ανατολή. Έτσι πιέζουν για την αποχή χωρών, ώστε να μη συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι, δηλαδή εννέα στις δεκαπέντε.

Αν και εννέα από τα 15 κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, θεωρείται πολύ δύσκολο να καταφέρει ο Μαχμούντ Αμπάς να συγκεντρώσει τις απαραίτητες εννέα ψήφους. Μέχρι στιγμής μόνο η Κίνα, η Ρωσία, ο Λίβανος, η Νότιος Αφρική και η Βραζιλία έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα υποστηρίξουν το αίτημα των Παλαιστινίων.

Ads

«Θα υπάρξει τεράστια πίεση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους φίλους μας» δήλωσε σχετικά, ο αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Μανσούρ.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν αντιταχθεί στο αίτημα και υπογράμμισαν ότι μόνο μέσα από συνομιλίες θα έλθει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Από την πλευρά του το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζητά επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους σε ένα μήνα στοχεύοντας σε τελική συμφωνία στο τέλος του 2012.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας πει «ναι», η Γενική Συνέλευση πρέπει να εγκρίνει το αίτημα με πλειοψηφία δύο τρίτων (128 ψήφοι στις 193).

Στο περισσότερο πιθανό σενάριο της απόρριψης από το Συμβούλιο, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να στραφούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου έχουν αρκετές επιλογές. Μία από αυτές είναι να μεταβληθεί το καθεστώτος τους από μόνιμοι παρατηρητές σε κράτος-παρατηρητής, μη μέλος του Οργανισμού.

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται απλή πλειοψηφία (98 από τις 193 ψήφους) των μελών και δεν υπάρχει βέτο. Ήδη τους έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 110 χώρες οπότε εκτιμούν ότι το αίτημα τους θα γίνει δεκτό.