Ο πρόεδρος του κυριότερου φιλοκουρδικού αριστερού κόμματος της Τουρκίας (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση πέντε μηνών για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους», σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ads

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα και της βουλευτού Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, η οποία είναι συμπρόεδρος με τον Ντεμιρτάς του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως 83 ετών σε βάρος της Γιουκσεντάγ με κατηγορίες της υποκίνησης βίας και προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τόσο η Γιουκσεκντάγ όσο και ο έτερος ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, βρίσκονται προφυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές ως ενεχόμενοι σε δραστηριότητα υπέρ του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

Ads

Φυλακισμένος από τον Νοέμβριο, ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε για «δυσφήμιση του τουρκικού έθνους, του κράτους και των θεσμών της Δημοκρατίας της Τουρκίας» από δικαστήριο του Ντογουμπεγιαζίτ (νοτιοανατολικά).

Ο χαρισματικός αρχηγός του HDP, στο πλαίσιο της επιχείρησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εξαφάνιση των πολιτικών του αντιπάλων, αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές διώξεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων στο πλαίσιο μιας δίκης στην οποία κατηγορείται ότι «διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση» και ότι έκανε «τρομοκρατική προπαγάνδα».

* Στη φωτογραφία ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ