Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της Γερμανίας μετά τον εντοπισμό σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια υψηλών επιπέδων διοξίνης σε αυγά και πουλερικά. Οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο μονάδων εκτροφής χοίρων και πουλερικών σε αρκετά κρατίδια, περισσότερων από 1000 μόνον στην Κάτω Σαξονία.

Ads

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας του κρατιδίου Γκερτ Χάνε: «Προχωρήσαμε προληπτικά στο κλείσιμο των επιχειρήσεων καθώς διαπιστώσαμε στη βάση της λίστας προμηθειών ενός παρασκευαστή ζωοτροφών ότι οι επιχειρήσεις αυτές προμηθεύτηκαν τροφές, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πιθανότατα λιπαρά που είναι μολυσμένα με διοξίνη».

Πιστεύεται ότι τα αγροκτήματα αυτά είχαν αγοράσει λίπος μολυσμένο με διοξίνη για ζωοτροφή. Το κλείσιμό τους αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους ενόσω θα γίνονται ειδικές εξετάσεις.

Στα αγροκτήματα αυτά εκτρέφονταν κοτόπουλα, χοίροι και γαλοπούλες. Στη Σαξονία υπάρχουν περισσότερα από 50.000 αγροκτήματα.

Ads

Οι πρώτες αναφορές για αφύσικα υψηλές συγκεντρώσεις διοξίνης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στα μέσα Δεκεμβρίου και αυξήθηκαν ανησυχητικά την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις αρχές, σε δύο αγροκτήματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία καταγράφηκαν ποσότητες διοξίνης διπλάσιες του επιτρεπτού ορίου. Στο ένα από αυτά σφαγιάστηκαν 8000 κλώσσες που έφαγαν μολυσμένη τροφή. Υπολογίζεται ότι περίπου 120.000 μολυσμένα αβγά έφτασαν στα ράφια των καταστημάτων αλλά, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, πολλές χιλιάδες από αυτά επιστρέφονται ή έχουν ήδη επιστραφεί.

Κατά τα φαινόμενα η διοξίνη έφτασε στη Γερμανία από έναν Ολλανδό προμηθευτή. Εξετάζεται όμως το πώς το μολυσμένο λίπος κατέληξε να γίνει ζωοτροφή. Η γερμανική εταιρεία Harles & Jentzsch ανακοίνωσε ότι ένας Ολλανδός προμηθευτής παρέδωσε το μολυσμένο λίπος το οποίο όμως προερχόταν από ένα εργοστάσιο βιοκαυσίμων που ανήκει στην επίσης γερμανική Petrotech AG. Επρόκειτο ουσιαστικά για υποπροϊόν της επεξεργασίας φοινικέλαιου, σογιέλαιου και ελαιοκράμβης. Η Petrotech δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Αναφορικά με τους καταναλωτές, ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Αγροτικού Συνδέσμου Χέλμουτ Μπορν: “Οι τιμές που καταγράφηκαν δεν εμπνέουν ανησυχία για άμεσο κίνδυνο από τυχόν κατανάλωση των προϊόντων. Το σημαντικότερο τώρα ήταν να κλείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις προκειμένου να σταματήσει η διάθεση των προϊόντων. Ο καταναλωτής μπορεί να είναι βέβαιος ότι είναι ασφαλής”.

Με το σκάνδαλο και τις επιπτώσεις του θα ασχοληθεί και η γερμανική Βουλή στην αρμόδια επιτροπή για τη διατροφή, τη γεωργία και την προστασία του καταναλωτή.

Την ίδια ώρα, ενημέρωση για την έκταση που έχει πάρει η μόλυνση κρέατος και αυγών με διοξίνη, όπως και για την πιθανότητα να έχουν γίνει εξαγωγές, ζήτησε από τις γερμανικές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ρωτήσαμε αν οι εξαγωγές αυγών και κρεάτος έχουν επηρεαστεί και ελέγχουμε αν υπάρχουν προβλήματα για άλλες χώρες», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν, εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι. «Επιθυμούμε να μάθουμε την έκταση της μόλυνσης, διότι στην αρχή αφορούσε δύο κρατίδια (της Γερμανίας) και τώρα πέντε», επεσήμανε.

Όπως διευκρίνισε, η υπόθεση έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις καθώς η Γερμανία προειδοποίησε όλους τους εταίρους της στην ΕΕ μέσω του συστήματος συναγερμού που ενεργοποίησε στις 27 Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε, πάντως, πως «προς το παρόν το πρόβλημα μοιάζει να περιορίζεται στη Γερμανία».

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας εξαιτίας του εντοπισμού διοξίνης σε αυγά και ζωοτροφές στην Γερμανία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Γ. Νυχά δεν έχει προκύψει με βάση τις γερμανικές αρχές, εισαγωγή στη χώρα μας προβληματικών παρτίδων ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις γερμανικές αρχές το πρόβλημα ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν τίθεται θέμα ελέγχου στην ελληνική επικράτεια.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ τόνισε επίσης ότι ο φορέας παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του διατροφικού σκανδάλου αλλά τονίζει ότι αν συντρέχει κίνδυνος για την αγορά μας θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.