Απέρριψαν την έκκληση του Ρώσου προέδρου Πούτιν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ο οποίος τους είχε καλέσει την Τετάρτη να αναβάλλουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτησία τους, ενώ είχε κάνει θετικές αναφορές και ως προς τις προεδρικές εκλογές. Πάντως την Πέμπτη, η Μόσχα χαρακτήρισε «παράλογη» την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν δώσει τέλος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των φιλορώσων αποσχιστών και δεν αρχίσει εθνικό διάλογο για συνταγματικές αλλαγές.

Ads

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι τόσο οι αρχές του Κιέβου όσο και οι υποστηρικτές τους στη Δύση είναι άμεσα υπεύθυνοι για την αιματοχυσία στην ουκρανική πόλη της Οδησσού, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Επίσης, ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο δηλώσεις του στον Τύπο, ότιτα βίαια επεισόδια της Παρασκευής στα οποία δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους καθιστούν «παράλογη» την ιδέα της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, δήλωσε ότι θεωρεί τη διεξαγωγή εκλογών βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν γνωρίζει ακόμη πώς πρέπει να αντιδράσει στην κρίση στην Ουκρανία. Όπως είπε, η Μόσχα έχασε την επιρροή της στις ρωσόφωνες κοινότητες της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας και δεν είναι ούτε σε θέση να τις πείσει να αφοπλιστούν μπροστά στην άμεση απειλή για τη ζωή τους.

Ads

Κίεβο: Ακυρώσεις εκδηλώσεων για την Αντιφασιστική Νίκη

Το Κίεβο επικαλείται την έλλειψη πόρων και τους φόβους για προβοκάτσια ως επίσημη αιτία για τις ακυρώσεις και τις περικοπές των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης στον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο, την Παρασκευή 9 Μαΐου.

«Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τα σκοτεινά σχέδια των Ρώσων δολιοφθορέων και των πρωτοπαλίκαρών τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Κάλεσε δε τους Ουκρανούς πολίτες να αποφύγουν τις μαζικές διαδηλώσεις και να συμμετάσχουν μόνο σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από το κράτος.

Πολλές πόλεις έχουν ήδη ακυρώσει τις παραδοσιακές παρελάσεις ή περιορίζουν σημαντικά το μέγεθός τους. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, δεν θα παρελάσουν άρματα μάχης για λόγους ασφαλείας ενώ επί ποδός θα βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν την τάξη.

Την Κριμαία ενδέχεται να επισκεφθεί ο Πούτιν

Εν τω μεταξύ η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έθιξε σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το θέμα της συμμετοχής του σε μια στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στην Κριμαία αύριο 9η Μαΐου. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν ενδέχεται να μεταβεί στην Κριμαία για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στην Ρωσία, προκειμένου να παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο των συμμάχων της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σχέδιο, το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί, αντιμετωπίζεται δυσμενώς από το Βερολίνο εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Κανονικά τα δημοψηφίσματα, λένε οι αποσχιστές

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η αυτονομιστική οργάνωση Νοτιοανατολικός Στρατός ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί την Κυριακή 11η Μαΐου. Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ηγέτες των αυτονομιστών και στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί την 11η Μαΐου.

Το δημοψήφισμα «θα γίνει την 11η Μαΐου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντονέτσκ. «Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Σλαβιάνσκ την 11η Μαΐου», είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο η Στέλλα Χορόσεβα, εκπρόσωπος του αυτοανακηρυγμένου δημάρχου της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών.

Επίθεση ενόπλων σε φυλάκιο στα σύνορα με τη Ρωσία

Αργότερα την Πέμπτη, περίπου 40 ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε ένα ουκρανικό συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με την Ρωσία και προσπάθησαν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους, όμως απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων από το Κίεβο.  Η υπηρεσία ανέφερε ότι δύο φορτηγάκια έφτασαν στα σύνορα με τη Ρωσία στο μεθοριακό πέρασμα της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ. Οι άνδρες που επέβαιναν σε αυτά βγήκαν από τα οχήματα, περικύκλωσαν το φυλάκιο και αφού έστρεψαν τα τουφέκια τους εναντίον των φρουρών τούς ζήτησαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Οι συνοριοφύλακες αρνήθηκαν και άνοιξαν πυρ, ενώ οι ένοπλοι απάντησαν ρίχνοντας βόμβες μολότοφ. Η επίθεση τερματίστηκε με την αποχώρηση των ενόπλων. 

«Δηλητηριώδη αέρια» χρησιμοποίησε ο στρατός στην Μαριούπολη

Παρόλο που όπως είχε ανακοινώσει ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, την Τετάρτη, ότι ο στρατός είχε πάρει τον έλεγχο του δημαρχείου της Μαριούπολης, στα ανατολικά της χώρας, το βράδυ της ίδιας ημέρας οι φιλορώσοι αυτονομιστές το ανακατέλαβαν. Παρόλα αυτά, κατά την επιχείρηση εκκένωσής του από τους καταληψίες, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε δηλητηριώδη αέρια και δακρυγόνα. 

Σύμφωνα με τη «Voice of Russia», η οποία επικαλείται την εφημερίδα «Ilyichyovets» μετά την ρήψη των χημικών οι φιλορώσοι αποκρύνθηκαν προσωρινά από το σημείο, ωστόσο, επέστρεψαν φορώντας μάσκες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από την επιχείρηση πολλοί δηλητηριάστηκαν. Συγκεκριμένα, ένας διαγνώστηκε με δηλητηρίαση από το αέριο, άλλοι επτά υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα στα μάτια και ένας άνδρας νοσηλεύεται με δηλητηρίαση και πολλαπλά κατάγματα στα δυο χέρια.

«Αμέσως κλήθηκαν ασθενοφόρα. Εφτασαν πέντε οχήματα έξω από το κτίριο και κάποιοι διακομίσθηκαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ενώ ένας άλλος είπε πως «έξω από το κτήριο περίπου 1.000 άτομα και φιλορώσοι ακτιβιστές φρουρούσαν την είσοδο, λέγοντας ότι κανένας δεν ήταν μέσα». Σύμφωνα με το Novosti Mariupolya αρκετοί άνθρωποι έχασαν τις αισθήσεις τους κατά την είσοδό τους στο κτίριο. Μεταξύ των ατόμων που λιποθύμησαν ήταν και ένας άνδρας που την ώρα που έπεσαν τα αέρια πήγε στο γραφείο του δημάρχου για να ψάξει τον γιο του.