Μετά την καταδίκη σε θάνατο 529 οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι, του επικεφαλής της εκτός νόμου πλέον Μουσουλμανικής Αδελφότητας, άλλοι 700 υποστηρικτές του ανατραπέντος Αιγύπτιου Προέδρου παρουσιάζονται την Τρίτη ενώπιον του δικαστηρίου.

Ads

Μεταξύ των «700» που παρουσιάζονται την Τρίτη είναι και ο πνευματικός καθοδηγητής των «Αδελφών Μουσουλμάνων» Μοχάμεντ Μπαντίε. 

Από τους 529 καταδικασθέντες εις θάνατο μόνο οι 135 βρίσκονται στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν ερήμην. Όλοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Ειδικοί σε νομικά θέματα αναφέρουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου, που δεν είναι οριστική ούτε καν σε πρώτο βαθμό και εναντίον της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί ή να μειωθούν οι ποινές καθώς το δικαστήριο δεν σεβάστηκε, ούτε τη διαδικασία ούτε τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα της υπεράσπισης.

Ads

Σε ένδειξη συμπαράστασης αλλά και διαμαρτυρόμενοι στις καταδίκες αρκετοί υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στα Πανεπιστήμια της Αλεξάνδρειας και της Μίνια, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών για να τους διαλύσουν.