Μετά από μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα του Stairway To Heaven, οι Led Zeppelin κατάφεραν να κρατήσουν την πατρότητα του θρυλικού κομματιού. 

Ads

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2014 όταν το αμερικανικό συγκρότημα Spirit ισχυρίστηκε ότι οι Led Zeppelin έκλεψαν το κομμάτι τους Taurus που γράφτηκε το 1968, τρία χρόνια πριν το Stairway To Heaven, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί αντιγραφή του. 

Με δεδομένο ότι το Stairway to Heaven εμφανίζεται σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα ροκ τραγούδια όλων των εποχών η δικαστική υπόθεση – λογικά – υπήρξε μία από τις μακροβιότερες και πιο διάσημες διαφορές στη μουσική βιομηχανία. Οι Ρόμπερτ Πλαντ και Τζίμι Πέιτζ που έγραψαν το τραγούδι θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια, εφόσον φυσικά αποδεικνυόταν ότι έκλεψαν το τραγούδι. 

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Η πρώτη δίκη έγινε το 2016, όπου οι Πλαντ και Πέιτζ κλήθηκαν να παρουσιάσουν αποδείξεις για την πατρότητα του τραγουδιού. Το δικαστήριο τότε απέρριψε τις αιτιάσεις των Spirit και απεφάνθη ότι το Stairway to Heaven και το Taurus δεν ήταν εγγενώς παρόμοια. 

Παρόλα αυτά το 2018, το 9ο εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο δικαστής της πρώτης δίκης είχε προβεί σε μια σειρά σφαλμάτων και ξανάνοιξε την υπόθεση. Έτσι, χθες Δευτέρα, 11 δικαστές την επανεξέτασαν. Και τελικά επιβεβαίωσαν την ετυμηγορία του 2016. Η απόφαση με 9 ψήφους έναντι δύο είναι ότι οι Led Zeppelin δεν αντέγραψαν το τραγούδι τον Spirit, δεν παραβίασαν πνευματικά δικαιώματα κι επομένως το Stairway To Heaven είναι δικό τους παιδί. 

Ads