Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία την Τρίτη, στο Ισραήλ, καθώς ο ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προωθούσε ένα άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επιδιώκει τον περιορισμό της εξουσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ads

Πλήθη διαδηλωτών που κυμάτιζαν σημαίες σταμάτησαν την πρωινή κυκλοφορία σε μεγάλες διασταυρώσεις και σε αυτοκινητοδρόμους σε όλη τη χώρα. Ορισμένοι ξάπλωσαν στους δρόμους, ενώ άλλοι πέταξαν φωτοβολίδες.

Η έφιππη αστυνομία αναπτύχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές στο επιχειρηματικό κέντρο του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ. Στην είσοδο της Ιερουσαλήμ, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν ορισμένους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 42 άτομα συνελήφθησαν, ενώ νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη (11/7), μεταξύ άλλων και στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Ads

Η προσπάθεια του συνασπισμού του Νετανιάχου να αλλάξει το σύστημα δικαιοσύνης έχει προκαλέσει πρωτοφανείς διαδηλώσεις, ανησυχία μεταξύ των δυτικών συμμάχων για τη δημοκρατική εκτροπή του Ισραήλ και έχει πλήξει την ισραηλινή οικονομία.

Το νέο νομοσχέδιο κέρδισε την πρώτη από τις τρεις απαιτούμενες ψηφοφορίες για να εγγραφεί σε νόμο αργά τη Δευτέρα (10/7), με 64 ψήφους υπέρ από τις συνολικά 120 έδρες του κοινοβουλίου (Κνεσέτ), υπό τις κραυγές των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί «ντροπής».

Αν περάσει ως έχει, θα περιορίσει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τους εκλεγμένους αξιωματούχους κρίνοντάς τες παράλογες.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου «βάζει φωτιά» στο Ισραήλ

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η δικαστική εποπτεία συμβάλλει στην πρόληψη της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας. Οι υποστηρικτές λένε ότι η αλλαγή θα διευκολύνει την αποτελεσματική διακυβέρνηση με τον περιορισμό της δικαστικής παρέμβασης, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές έχουν άλλα νομικά μέσα για να ασκούν εποπτεία.

Ορισμένα μέλη του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο θα αποδυναμωθεί πριν τεθεί σε τελική ψηφοφορία, την οποία ελπίζουν να ολοκληρώσουν πριν από τις διακοπές της Κνεσέτ για το καλοκαίρι στις 30 Ιουλίου.

Όμως ο Σίμχα Ρόθμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Συντάγματος, Δικαίου και Δικαιοσύνης της Κνέσετ που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, δήλωσε στο Army Radio:

«Το λέω αυτό ρητά: Δεν είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές».

Οι διαιρέσεις σχετικά με τη δικαστική εκστρατεία της κυβέρνησης έχουν διαπεράσει βαθιά την ισραηλινή κοινωνία. Ο Νετανιάχου -ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες περί δωροδοκίας που αρνείται- την είχε αναστείλει για συμβιβαστικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν τον Ιούνιο.

Η Ουάσινγκτον έχει παροτρύνει τον Νετανιάχου να καταλήξει σε ευρείες συμφωνίες σχετικά με τις όποιες μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, οι οποίες, όπως λέει, θα πρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία των ισραηλινών δικαστηρίων.

Ο Νετανιάχου δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα αναστείλει και πάλι τη νομοθεσία και έχει επίσης υποβαθμίσει τις οικονομικές επιπτώσεις και έχει αποδυναμώσει το σέκελ σχεδόν 8% από τον Ιανουάριο.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου του Ισραήλ κάλεσε τον Νετανιάχου να μην επιτρέψει αυτό που χαρακτήρισε εξτρεμισμό. “Πού οδηγείτε το κράτος του Ισραήλ; Τι κληρονομιά θα αφήσετε πίσω σας; Βάλτε τέλος σε αυτό το τρελό χάος”, δήλωσε ο πρόεδρος του Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ.

*Με πληροφορίες από Reuters