Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά, χθες το βράδυ στο Κερατσίνι έχει κάνει τον γύρο των ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για «νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα», «για κυνήγι αριστερών» και για «ερείσματα για την απαγόρευση της ΧΑ».

Ads

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο: «Δολοφονία αριστερού ακτιβιστή σοκάρει την Ελλάδα». «Εδώ και καιρό», γράφει η εφημερίδα, «η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βάλει εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αριστερών. Τώρα ένας οπαδός τους μαχαίρωσε έναν αριστερό ράπερ μετά από μια πολιτική συζήτηση».
 
«Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κυνήγι αριστερών», γράφει η Τageszeitung του Βερολίνου η οποία σχολιάζει και την παθητική στάση της αστυνομίας, όπως την κατήγγειλε αυτόπτης μάρτυρας.
 
Η Stuttgarter Zeitung εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. «Εάν πει κανείς σε κάποιον αόμματο, ότι ξαφνικά βρήκε το φως του, τότε συχνά το αποδίδει στις προσευχές και θεωρεί ότι η προσευχή φέρνει και την υγεία», επισημαίνει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι «έτσι έχει γίνει και με την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της εξυγίανσης των οικονομικών της, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες έχουν συμφιλιωθεί με την τύχη τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται σαφές ότι η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά. Στην τρίτη θέση του πολιτικού χώρου βρίσκεται το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, στο κέντρο όμως υπάρχει ένα κενό που όλο και μεγαλώνει».
 
Η αυστριακή Kleine Zeitung υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας.

Ο βρετανικός Guardian γράφει σχετικά: «Σε μια ατμόσφαιρα που έχει γίνει απίστευτα πολωμένη εξαιτίας της οικονομικής απόγνωσης – και της αυξανόμενης υποστήριξης της Χρυσής Αυγής – οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Εκατοντάδες αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας μέσα σε λίγες ώρες και αργότερα μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι η επίθεση εις βάρος του Π. Φύσσα λαμβάνει χώρα λίγες μόνο μέρες μετά «την παρόμοια νυχτερινή επίθεση των ορδών της Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ».

Το BBC σχολιάζει ότι «το ανώτατο όργανο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τα ερείσματα για την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής». «Όμως το κόμμα έχει 18 βουλευτές και η δημοφιλία του αυξάνεται όσο συνεχίζει και η κρίση. Η κυβέρνηση φοβάται ότι εάν απαγορεύσει την ΧΑ θα την οδηγήσει σε υπόγεια δράση αυξάνοντας την δύναμή της»

Ads

«Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε έναν νεοναζί μετά το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου ενός αριστερού σε συμπλοκή. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας πως ο δράστης ανήκει στη Χρυσή Αυγή, ενώ προσθέτει πως εν μέσω και των απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο, το γεγονός αυτό ίσως οδηγήσει σε περισσότερες διαμαρτυρίες. Το Γαλλικό Πρακτορείο υπενθυμίζει και την επίθεση χρυσαυγιτών στα μέλη του ΚΚΕ. 
 
«Αθήνα, δολοφονία αντιφασίστα ράπερ. Ομολόγησε εξτρεμιστής της ΧΑ» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σημειώνοντας ότι η δολοφονία εντείνει ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση, σε μια χώρα που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ως όρους για τα πακέτα βοήθειας».
 
Την είδηση μεταδίδει και η ιταλική Huffington Post, στο οποίο αναφέρεται ότι αριστερός καλλιτέχνης δολοφονήθηκε από άνδρα που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή, μια τραγική εξέλιξη που  «θέτει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη».
 
«Ακτιβιστής ράπερ δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα» γράφει η γαλλική Liberation, σημειώνοντας ότι το κόμμα- που αρνείται την εμπλοκή του- έχει συχνά κατηγορηθεί για επιθέσεις, «ενώ και βουλευτές του διώκονται για βιαιοπραγίες». «Φόβοι για πολιτική βία» μετά την δολοφονία αριστερού 34χρονου στην Αθήνα, γράφει στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal.
 
Σε βαρύ κλίμα διεξάγονται οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, μετά την δολοφονία νεαρού αντιφασίστα που δέχθηκε επίθεση από νεοναζιστές, αναφέρει το γαλλικό δίκτυο TV5. «Λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαδηλώσεων στην Αθήνα, ένας αντιφασίστας καλλιτένχης 34 ετών υπέκυψε στα τραύματα που μαχαίρι, μετά από συμπλοκή…Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατήγγειλε την δολοφονία…Το νεοναζιστικό κόμμα (Χρυσή Αυγή) διέψευσε άμεσα κάθε εμπλοκή του στο φόνο που θα μπορούσε να δώσει τροφή για ένταση κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα».
 
«Σοκ, μετά την δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Killah P», γράφει η γαλλική ιστοσελίδα Rue89 που αναφέρεται στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί εν μέσω και των διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες σήμερα στην Αθήνα και άλλες πόλεις.