Το Ισραήλ απέρριψε την Παρασκευή ως «χονδροειδώς διαστρεβλωμένες» τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι η στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα αποτελεί κρατική εκστρατεία γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Ads

Κάλεσε τους δικαστές να απορρίψουν το αίτημα της Νότιας Αφρικής να σταματήσει την επίθεσή του, λέγοντας ότι αυτό θα το άφηνε ανυπεράσπιστο.

Η Νότια Αφρική, η οποία κατέθεσε την αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο (τον Δεκέμβριο, ζήτησε από τους δικαστές την Πέμπτη να επιβάλουν έκτακτα μέτρα που θα διατάξουν το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεση.

Είπε ότι η αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ – η οποία έχει ερημώσει μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας και έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.000 ανθρώπους σύμφωνα με τις υγειονομικές παλαιστινιακές αρχές- έχει στόχο να επιφέρει την καταστροφή του πληθυσμού της Γάζας.

Ads

Η ερμηνεία των γεγονότων από τη Νότια Αφρική ήταν «κατάφωρα διαστρεβλωμένη», δήλωσε στο δικαστήριο ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ταλ Μπέκερ.

«Αν υπήρξαν πράξεις γενοκτονίας, αυτές διαπράχθηκαν εναντίον του Ισραήλ. Η Χαμάς επιδιώκει τη γενοκτονία κατά του Ισραήλ. Ο τρομακτικός πόνος των αμάχων, τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων, είναι πρωτίστως αποτέλεσμα της στρατηγικής της Χαμάς», δήλωσε ο Μπέκερ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί.
Η Χαμάς αρνείται τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι οι μαχητές της κρύβονται ανάμεσα σε αμάχους.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πόλεμο άμυνας εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον του παλαιστινιακού λαού, για να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει», δήλωσε ο Μπέκερ και πρόσθεσε: «Το βασικό συστατικό της γενοκτονίας, η πρόθεση να καταστραφεί ένας λαός εν όλω ή εν μέρει, λείπει εντελώς».

Ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει τη διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα «ο προσφεύγων επιδιώκει να ματαιώσει το εγγενές δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί… και να καταστήσει το Ισραήλ ανυπεράσπιστο», δήλωσε ο Μπέκερ.

«Η αίτηση και το αίτημα της Νότιας Αφρικής θα πρέπει να απορριφθούν ως αυτό που είναι, μια συκοφαντική δυσφήμιση», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Νότια Αφρική ενεργούσε ως φερέφωνο της ισλαμιστικής Χαμάς. Η Νότια Αφρική έχει απορρίψει αυτή την κατηγορία.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι τελεσίδικες και χωρίς έφεση – αλλά το δικαστήριο δεν έχει τρόπο να τις επιβάλει.

Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία του 1948, η οποία θεσπίστηκε στον απόηχο της μαζικής εξόντωσης των Εβραίων στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα, ορίζει τη γενοκτονία ως «πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα».

Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους, σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν εκδιωχθεί τουλάχιστον μία φορά από τα σπίτια τους, προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή.

Η μετα-απαρτχάιντ Νότια Αφρική υποστηρίζει εδώ και καιρό την παλαιστινιακή υπόθεση, μια σχέση που δημιουργήθηκε όταν ο αγώνας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου κατά της κυριαρχίας των λευκών μειονοτήτων επικροτήθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με πιθανά έκτακτα μέτρα αργότερα αυτό το μήνα, αλλά δεν θα αποφανθεί εκείνη τη στιγμή σχετικά με τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας. Οι διαδικασίες αυτές θα μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια μεταδίδει το Reuters.