Παύει να υπάρχει ως κοινοβουλευτική ομάδα στην Μπούντεσταγκ (γερμανική βουλή) το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke μετά την πολυσυζητημένη αποχώρηση της Σάρας Βάγκενκνεχτ, ενός από τα ηγετικά στελέχη του την Τετάρτη. Η Βάγκενκνεχτ η οποία ιδρύει όπως έχει ανακοινώσει, εδώ και μήνες, το δικό της κόμμα αφήνει την γερμανική βουλή  χωρίς ακροαριστερή ομάδα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ads

Σύμφωνα με το EURACTIV η διάλυση του Die Linke ακολούθησε την αποχώρηση της Βάγκενκνεχτ και άλλων εννέα βουλευτών, οι οποίοι, μετά από χρόνια εσωτερικών διενέξεων και έριδας αποφάσισαν να δημιουργήσουν την αντίπαλη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW). Με την αποχώρηση της «Συμμαχίας» από το κόμμα, το Die Linke δεν πληροί πλέον την απαρτία για να αναγνωριστεί επίσημα ως κανονική κοινοβουλευτική ομάδα, γνωστή ως Fraktion.

«Πρόκειται για μια ιστορική ήττα για το Die Linke. Πρέπει να ορθοποδήσουμε γρήγορα. Μια αντιπολίτευση που περιλαμβάνει απλώς το [κεντροδεξιό] CDU/CSU και τους ακροδεξιούς δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται η Αριστερά ως η κύρια κοινωνική αντιπολίτευση», έγραψε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ομάδας Ντίτμαρ Μπαρτς στο X.

Οι εξελίξεις αυτές  αποδυναμώνουν σημαντικά το κόμμα, αφού όχι μόνο θα χάσει το δικαίωμα να προεδρεύει σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, αλλά και δημόσια χρηματοδότηση. Προς το παρόν, λέει το EURACTIV, οι βουλευτές μένουν χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα και με ελάχιστα δικαιώματα συμμετοχής, ενώ πάνω από εκατό υπάλληλοι του κόμματος αναμένεται θα μείνουν άνεργοι από τον Μάρτιο.

Ads

Aβέβαιο μέλλον για την Αριστερά

Η απώλεια της κοινοβουλευτικής ιδιότητας του Die Linke σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας, προμηνύοντας ένα αβέβαιο μέλλον για την Αριστερά.

Το Die Linke, το οποίο έχει τις ρίζες του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενότητας της Ανατολικής Γερμανίας, αποτελεί μέρος του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας από τη δεκαετία του 1990. Το κόμμα  μετείχε με κοινοβουλευτική ομάδα στη γερμανική βουλή από το 2005, ενώ μετά τις εκλογές του 2009 είχε 76 βουλευτές.

Ωστόσο, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα έπεσε στο 3%, πράγμα που σημαίνει πως αν σήμερα διεξάγονταν εκλογές στην Γερμανία το κόμμα δεν θα συγκέντρωνε το 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Πολλοί εντός του κόμματος κατηγορούν τη Βάγκενκνεχτ για την πτώση του Die Linke, δήλωσε πρόσφατα ο πρώην ηγέτης Μπέρντ Ρίξινγκερ στο Euractiv. Από την άλλη, η διαμάχη της Βάγκενκνεχτ με τους ηγέτες του Die Linke έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Η δημοφιλής αλλά και αμφιλεγόμενη πρώην συμπρόεδρος να κατηγορεί το κόμμα ότι και επικεντρώνεται ζητήματα “lifestyle”, όπως η κλιματική αλλαγή στρεφόμενο προς τον κινηματικό χώρο και όχι στην εργατική τάξη και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η Βάγκενκνεχτ δίνει στο νέο της εγχείρημα έναν κοινωνικά πιο συντηρητικό τόνο – μια στροφή που την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του AfD και είναι απίθανο να μειώσει την εκλογική βάση του παλιού της κόμματός της. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ποια από τις δύο παρατάξεις θα επικρατήσει μακροπρόθεσμα.

Πρόχειρες δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου  τοποθετούν το BSW της Βάγκνκνεχτ στο 12%, η πραγματική στήριξη που έχει το νέο κόμμα είναι άγνωστη, αφού η πρώτη  δοκιμασία που θα αντιμετωπίσει είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Την ίδια ώρα ο Ντιτμαρ Μπαρτς  δηλώνει πως  «Πάνω απ’ όλα, εμείς [το Die Linke] πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουμε στην Μπούντεσταγκ ως κοινοβουλευτική ομάδα το 2025».