Ένα από τα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου που διέρρευσε και το οποίο επικαλείται το BBC, αποκαλύπτει μια «ευαίσθητη» συνομιλία μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας σχετικά με το αν η χώρα θα πουλήσει όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Ads

Η παρακολούθηση είχε στόχο δύο από τους ανώτερους συμβούλους του Κορεάτη προέδρου, Γιουν Σουκ-γέολ. Οι δύο σύμβουλοι είναι διχασμένοι ανάμεσα στην πίεση των ΗΠΑ να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία και στην πολιτική της Σεούλ να μην εξοπλίζει χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Ένας από τους συμβούλους προτείνει να σταλούν πυρομαχικά στην Πολωνία, για να μην φανεί ότι η Νότια Κορέα ενέδωσε στις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή των διαρροών, οι οποίες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Ads

Πέρυσι, η Νότια Κορέα συμφώνησε να πουλήσει βλήματα πυροβολικού στις ΗΠΑ για να αναπληρώσει τα αποθέματά της, αλλά επέμεινε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να κρατήσουν τα βλήματα για τον εαυτό τους και να μην τα στείλουν στο Κίεβο.

Στη συνομιλία τους την 1η Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Προέδρου Γιουν, Γι Μουν-Χούι, φέρεται να είπε στον τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κιμ Σουνγκ-χαν ότι η κυβέρνηση «ανησύχησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήταν ο τελικός χρήστης» των πυρομαχικών.

Ανησύχησαν επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να τηλεφωνήσει απευθείας στον Κορεάτη πρόεδρο Γιουν για το θέμα και ότι εάν η Νότια Κορέα άλλαζε την πολιτική της για την παροχή όπλων στην Ουκρανία, θα μπορούσε να φανεί ότι πιέστηκε από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, ο Κιμ, πρότεινε να πουλήσουν οβίδες στην Πολωνία, δεδομένου ότι «η γρήγορη μεταφορά των πυρομαχικών στην Ουκρανία ήταν ο απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Νότια Κορέα λέει ότι διερευνά τη διαρροή, αλλά επέμεινε ότι είναι αδύνατο να υποκλαπούν ιδιωτικές συνομιλίες μέσα στο προεδρικό της γραφείο και ότι αυτή η συζήτηση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει στο ιδιωτικό της υπόγειο καταφύγιο.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει το γεγονός ότι θέλουν η Σεούλ να εξοπλίσει την Ουκρανία. Πιστεύει ότι η Νότια Κορέα, με την ικανότητά της να κατασκευάζει προηγμένα όπλα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην έκβαση του πολέμου, σύμφωνα με το BBC.

Αλλά η Σεούλ ήταν απρόθυμη να το κάνει, επικαλούμενη επανειλημμένα την πολιτική της να μην στέλνει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, ενώ, ανομολόγητα, ανησυχεί για το κάψιμο των γεφυρών με τη Ρωσία.

Αυτή η διαρροή υποδηλώνει ότι οι Νοτιοκορεάτες όχι μόνο κατάλαβαν ότι οι οβίδες τους θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ουκρανία, αλλά ότι ήταν ανοιχτοί σε αυτό να συμβεί. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της χώρας με τη Μόσχα.

«Η Νότια Κορέα παίζει πάντα αυτή τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης, με τις ΗΠΑ από τη μια πλευρά και τη Ρωσία και την Κίνα από την άλλη», δήλωσε η Τζένι Τάουν, αναλύτρια Κορέας από την δεξαμενή σκέψης «38 North». «Αυτή η διαρροή δείχνει ότι είναι η οπτική που τους απασχολεί περισσότερο. Προσπαθούν να εξισορροπήσουν αυτό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να υποστηρίξουν την Ουκρανία με το πώς θα εκληφθεί».

Αυτή η έκθεση, που φαινομενικά βασίζεται σε πληροφορίες σημάτων, έχει επίσης τη δυνατότητα να αναστατώσει τις σχέσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας, καθώς υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον επί δεκαετίες σύμμαχό τους, γράφει το BBC.

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους φίλους και τους εχθρούς τους, η χρονική στιγμή αυτής της αποκάλυψης είναι «ατυχής».

Σε δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Γιουν θα ταξιδέψει στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσει τα 70 χρόνια της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το έγγραφο έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια στη Σεούλ, με την αντιπολίτευση να διερωτάται, πώς οι ΗΠΑ μπόρεσαν να υποκλέψουν μια συνομιλία τόσο υψηλού επιπέδου. «Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παραβίαση της ασφάλειας σε μεγάλη κλίμακα από την πλευρά της Νότιας Κορέας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Ο Kim Jong-dae, σύμβουλος της πρώην κυβέρνησης, το περιγράφει ως μια «καταστροφή» για τις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες. «Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου» είπε.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσπαθεί να υποβαθμίσει τη διαρροή. Λέει ότι συμφωνεί με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι ορισμένα από τα έγγραφα ενδέχεται να έχουν παραμορφωθεί.

Στο μεταξύ, κυβερνητική πηγή προειδοποίησε ότι η Σεούλ θα αντισταθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια «υπερβολής ή διαστρέβλωσης αυτού του περιστατικού, με στόχο να κλονιστεί η συμμαχία (σσ: με τις ΗΠΑ] ενόψει της συνάντησης κορυφής».

Οι ΗΠΑ αναμενόταν να χρησιμοποιήσουν την επερχόμενη συνάντηση για να πιέσουν κι άλλο τον Γιουν να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Μετά τη διαδρομή, όμως, το θέμα έγινε πιο «λεπτό».