Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με βασικούς συμμάχους, αφού έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν υποστήριξαν ότι η Ουάσινγκτον κατασκοπεύει φιλικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ.

Ads

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του την Τρίτη, καθώς αξιωματούχοι στη Σεούλ αρνήθηκαν το ενδεχόμενο το γραφείο του προέδρου να ήταν η πηγή των διαρροών σχετικά με τις πωλήσεις όπλων της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ.

Η αποκάλυψη του άκρως απόρρητου υλικού αποτελεί τη χειρότερη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας της Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια και περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία και τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ρωσίας.

Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προφανώς βασίζονται σε εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας της Νότιας Κορέας, υποστήριζαν ότι η Σεούλ ανησυχούσε ότι βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για τις ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν στην Ουκρανία.

Ads

Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν όπλα της Νότιας Κορέας από την Ουκρανία θα ήταν βαθιά προβληματική για τον πρόεδρο Γιουν Σουκ-γιολ, καθώς θα παραβίαζε τη μακροχρόνια πολιτική της χώρας -που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων- να μην εξάγει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Την Τρίτη, ωστόσο, αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εγγράφων του Πενταγώνου, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι μια αρχική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» να έχουν υποκλαπεί εσωτερικές συζητήσεις από αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας, υποστήριξε ότι οι πληροφορίες που φέρεται να έχουν συλλεχθεί από εσωτερικές συζητήσεις ήταν «αναληθείς» και είχαν «αλλοιωθεί». «Οι δύο χώρες έχουν την ίδια εκτίμηση – ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών που αποκαλύπτονται είναι αλλοιωμένες» δήλωσε στους δημοσιογράφους, καθώς αναχωρούσε για την Ουάσινγκτον ενόψει της επίσκεψης του Γιουν στις ΗΠΑ στα τέλη του μήνα.

Το εν λόγω έγγραφο χωρίς ημερομηνία ανέφερε ότι η Νότια Κορέα είχε συμφωνήσει να πουλήσει βλήματα πυροβολικού για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, επιμένοντας ότι ο «τελικός χρήστης» θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ. Αλλά πρόσθετε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας ανησυχούσαν ότι η Ουάσινγκτον θα εκτρέψει τα βλήματα στην Ουκρανία.

Ο Κιμ επέμεινε ότι οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Νότια Κορέα – βασικό σύμμαχο και οικοδεσπότη 28.500 αμερικανικών στρατευμάτων – δεν θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. «Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τις καλύτερες δυνατότητες πληροφοριών στον κόσμο και από την ανάληψη των καθηκόντων (του Γιουν) έχουμε μοιραστεί πληροφορίες σχεδόν σε κάθε τομέα», δήλωσε.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαρροές περισσότερων από 100 άκρως απόρρητων αμερικανικών αμυντικών εγγράφων θα μπορούσαν να είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν μεγαλύτερη ζημιά στη φήμη τους και στις σχέσεις τους με τους συμμάχους.

Ένα έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητο από μια ενημέρωση της CIA για τις πληροφορίες την 1η Μαρτίου, αναφέρει ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ενθάρρυνε τους αξιωματικούς της να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις κατά των σχεδίων της ισραηλινής κυβέρνησης να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη της Μοσάντ στις διαδηλώσεις.

Ένα άλλο έγγραφο, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και την ένδειξη «απόρρητο», περιέγραφε λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας της σοβιετικής εποχής θα εξαντλούνταν μέχρι τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης.

Ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης, στρατηγός Άνγκους Κάμπελ, χαρακτήρισε τις  διαρροές ως «δυνητικά επιζήμιες» και δήλωσε ότι η διάδοσή τους θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων.

Απηχώντας τα σχόλια του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι οι πληροφορίες που διέρρευσαν «δεν έχουν καμία δουλειά … στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων ή στην τηλεόραση», ο Κάμπελ δήλωσε ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ασφαλείας να κρατηθούν κάποιες πληροφορίες μυστικές.

«Υπάρχει εθνικό συμφέρον για την προστασία ορισμένων πληροφοριών», δήλωσε στο ινστιτούτο Lowy Institute στο Σίδνεϊ.

Οι διαρροές έρχονται ένα δεκαπενθήμερο πριν ο Γιουν – συντηρητικός που έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας – πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Υπογραμμίζουν επίσης τη διπλωματικά αμήχανη στάση της Σεούλ σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ έχει προσχωρήσει στις διεθνείς κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και έχει παράσχει μη θανατηφόρα βοήθεια στο Κίεβο, η Νότια Κορέα έχει σταματήσει να στέλνει όπλα, επικαλούμενη τους εσωτερικούς νόμους που απαγορεύουν την αποστολή όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Αλλά οι επικριτές έχουν κατηγορήσει τον Γιουν ότι προσπαθεί να προστατεύσει τις εξαγωγές της Νότιας Κορέας προς τη Ρωσία, της οποίας την υποστήριξη χρειάζεται για να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη στάση του Γιουν όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων. Σε δημοσκόπηση της Gallup Korea τον περασμένο Ιούνιο, οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει μόνο μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 72% δήλωσε ότι η βοήθεια θα πρέπει να περιορίζεται σε ιατρική, επισιτιστική και άλλη μη στρατιωτική βοήθεια, ενώ μόλις το 15% δήλωσε ότι η Σεούλ θα πρέπει επίσης να στείλει όπλα στο Κίεβο.

*Με πληροφορίες από Guardian