«Διαψεύδουμε την πληροφορία προετοιμασίας ενός ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας για την Ισπανία όπως το έχουν κάνει η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Οικονομίας, μετά τα άρθρα που εμφανίστηκαν στον γερμανικό Τύπο σχετικά το θέμα αυτό.

Ads

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομίας και Προϋπολογισμού Κάρλος Οκάνια δήλωσε πως «Η Ισπανία δεν διαπραγματεύεται με κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να εργαστεί ώστε αυτές οι φήμες να συνεχίσουν να στερούνται βάσης, όπως συμβαίνει σήμερα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η γερμανική κυβέρνηση είχαν διαψεύσει νωρίτερα σήμερα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Ισπανία φέρεται ότι ετοιμάζεται να ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια από την ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση απείλησε, σήμερα, να ασκήσει το δικαίωμα του “βέτο” σε ένα κείμενο, το οποίο θα τεθεί υπόψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, εάν η ΕΕ δεν αποφασίσει στο μεταξύ να κάνει τη σαφή διάκριση μεταξύ του κρατικού και του ιδιωτικού χρέους.

Ads

«Η Ιταλία θα αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή της, εάν δεν γίνει μνεία στο εν λόγω κείμενο στο σύνολο του χρέους -κρατικό και ιδιωτικό- όχι να εκλαμβάνεται ως χρέος μόνον το κρατικό» τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας κ. Φράνκο Φρατίνι, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ο αξιωματούχος επέμεινε ότι για το χρέος και την αντιμετώπισή του υπάρχουν πολλές στρατηγικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το κρατικό χρέος να ταυτίζεται με το συνολικό χρέος ενός κράτους μέλους.

Το εξωτερικό χρέος της Ιταλίας ισούται αυτήν τη χρονική περίοδο με περίπου 115% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές. Το ιταλικό ιδιωτικό χρέος αντιθέτως είναι περιορισμένο, σε αντίθεση παραδείγματος χάρη με το ισπανικό.