Τα σενάρια ένταξης της Κύπρου σε ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης διέψευσε κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν είναι στο τραπέζι το θέμα πακέτου χρηματοοικονομικής βοήθειας» τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Χθες το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου (Bank of Cyprus) σύμφωνα με την οποία υπάρχει επικείμενος κίνδυνος για προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης, λόγω της αδυναμίας για τη λήψη άμεσων μέτρων. Εκτενής αναφορές πάντως για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο γερμανικός τύπος.

Ads

Η Κομισιόν πάντως εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η Κύπρος θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω από το 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,5% το 2012. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι κυπριακές αρχές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και αναμένουμε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί» επισημαίνει η Κομισιόν. «Οι κυπριακές αρχές μπορούν να βασιστούν στην πλήρη στήριξη της Κομισιόν στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να επανεκκινήσουν την οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Γιατί η Κύπρος μπορεί να τα καταφέρει μόνη της» είναι ο τίτλος εκτενέστατου άρθρου στη Welt, η οποία ασχολείται με την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2 του ΑΕΠ στην ευρωζώνη και μια οικονομική στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα. Η Welt πάντως υπογραμμίζει πως «ένα σενάριο πτώχευσης δεν είναι πιθανόν. Η Κύπρος έχει δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να εξυγιάνει μόνη της τα οικονομικά της και να μην γίνει η επόμενη περίπτωση που χρήζει βοήθειας».

Ωστόσο, την Παρασκευή η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η επόμενη περίπτωση» διάσωσης έγραφε ότι «Τώρα και η Κύπρος; Θα ήταν η 4η χώρα-μέλος υπό την προστατευτική ομπρέλα του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης….Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο Πρόεδρος της χώρας Δ. Χριστόφιας είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης». Η εφημερίδα αναφέρει τρεις βασικές αιτίες για τη δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου: Την στενή σύνδεση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος με την Ελλάδα, την αδυναμία της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και περικοπές, και την πρόσφατη καταστροφή του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας.

Ads