Τη διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα 5, του πυρηνικού σταθμού της Χαμαόκα στην κεντρική Ιαπωνία, αξίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, εξαιτίας της εγγύτητάς του με τεκτονικό ρήγμα. Έτσι, η ιαπωνική εταιρεία Chubu Electric Co που διαχειρίζεται τον εν λόγω πυρηνικό σταθμό έκλεισε τον αντιδραστήρα, που αποτελούσε και τον τελευταίο σε λειτουργία του σταθμού αυτού.

Ads

Όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σημειωθεί στην περιοχή σεισμός μεγέθους 8 βαθμών στα επόμενα τριάντα χρόνια, με ποσοστό μάλιστα 87%. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο αντιδραστήρας 4 έκλεισε την Παρασκευή, ενώ ο 1, ο 2 και ο 3 έχουν ήδη σταματήσει να λειτουργούν. Η λειτουργία το αντιδραστήρα 3 είχε διακοπεί άλλωστε για εργασίες συντήρησης.

Στο σχεδιασμό των ιαπωνικών αρχών είναι η κατασκευή τείχους που θα προστατεύσει τον πυρηνικό σταθμό από τα τσουνάμι και θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός βρίσκεται στη νομαρχία Σιζουόκα, σχεδόν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο. προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για διακοπή της λειτουργίας άλλων πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας.

Ads

Θάνατος εργάτη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ένας 60χρονος άνδρας που εργαζόταν στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji, έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που μετέφερε υλικό για την απολύμανση του ραδιενεργού νερού και λίγο αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

Ο εκπρόσωπος πάντως της εταιρίας Tepco που διαχειρίζεται το σταθμό της Φουκουσίμα, Σοτάρο Οκαουάρα, ισυρίζεται ότι ο εν λόγω εργάτης δεν είχε μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.