Διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας για το μη σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες απελάσεις Ρομά αποφάσισε σήμερα κατ’ αρχήν να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.

Ads

«Η Γαλλία δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία όπως θα έπρεπε όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση, επομένως ξεκινούμε μια διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας» δήλωσε η Ρέντινγκ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Η έναρξη της διαδικασίας αυτής εξηγείται από το γεγονός ότι «η Γαλλία δεν μετέφερε στο γαλλικό δίκαιο τις διαδικαστικές εγγυήσεις» που προβλέπονται για τους ευρωπαίους πολίτες στο πλαίσιο οδηγίας του 2004 για την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ.

«Η επιτροπή πήρε σήμερα την πολιτική απόφαση να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης για τη μη μεταφορά της νομοθεσίας» διευκρίνισε.

Ads

Αυτές οι εγγυήσεις αφορούν κυρίως κανονισμούς που πρέπει να γίνονται σεβαστοί στο πλαίσιο του επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ, όπως κατά τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες απελάσεις Ρουμάνων και Βούλγαρων Ρομά από τη Γαλλία.

«Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο, εκτός κι αν η Γαλλία αντιδράσει έως τότε θετικά σε αυτά που της προσάπτουν οι Βρυξέλλες» προσέθεσε η ευρωπαϊκή πηγή.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα κινήσει εναντίον της διαδικασία για διακρίσεις όσον αφορά την πολιτική της των απελάσεων Ρομά και δήλωσε έτοιμη να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες στις Βρυξέλλες. Το Παρίσι «εκφράζει την ικανοποίησή του που η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις διαβεβαιώσεις που της έδωσε η Γαλλία για το γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν είχαν ως στόχο ούτε ως αποτέλεσμα να τεθεί στο στόχαστρο μια συγκεκριμένη ‘μειονότητα’ και ότι οι γαλλικές αρχές διασφαλίζουν την εφαρμογή άνευ διακρίσεων του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Η γαλλική ικανοποίηση έγκειται στο γεγονός ότι η Επιτροπή δεν απείλησε να κινήσει δεύτερη διαδικασία παράβασης κατά της Γαλλίας για «διακρίσεις» όσον αφορά τις απελάσεις Ρομά, ενδεχόμενο που εξέταζε κάποια στιγμή η Επίτροπος που είναι αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ και η οποία οδήγησε σε ένα έντονο περιστατικό μεταξύ του Παρισιού και των Βρυξελλών. Οι Βρυξέλλες έλαβαν υπόψη τους τις εγγυήσεις που έδωσε για το θέμα αυτό το Παρίσι, ζητώντας ωστόσο παράλληλα επιπρόσθετες πληροφορίες.

«Θα στείλουμε επιστολή στη γαλλική κυβέρνηση, με πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας τους να μας δώσουν όλα τα στοιχεία» ιδιαίτερα όσον αφορά τις συνθήκες των απελάσεων, σημείωσε σήμερα η Ρέντινγκ.