Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει κάνει αρκετές δηλώσεις αντιφατικού περιεχομένου για την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Ακόμη και όταν κλήθηκε, όμως, να εξηγήσει την στάση του αυτή, έπεσε σε μια νέα αντίφαση,. Όπως σχολιάζει το Spiegel, ο Σόιμπλε «ξέρει τι πηγαίνει στραβά, και όταν κάτι όντως πηγαίνει στραβά φταίει κάποιος άλλος για αυτό». Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός εκνευρίζεται όταν οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεχνούν τα συμφωνηθέντα και τοποθετούνται όλοι μαζί παραβλέποντας ο ένας τον άλλο. Ο Σόιμπλε έχει προσδιορίσει την αιτία αυτής της κακοφωνίας. Θεωρεί ότι, σε αντίθεση με τον ίδιο και την Άγκελα Μέρκελ, πολλοί από αυτούς που χαράσσουν την πολιτική της Ε.Ε. έχουν επηρεαστεί από την κρίση και δεν είναι σε θέση πλέον να αντιληφθούν τις λεπτομέρειες της πολιτικής της διάσωσης της ευρωζώνης.
 
Όμως τώρα, σχολιάζει το Spiegel, ο Σόιμπλε ακολουθεί την ίδια πρακτική. Ήταν σε θέση να προκαλέσει ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό χάος μόνος του, όταν σε μια επίσκεψή του στην Ασία, αυτόν τον μήνα, άφησε το περιθώριο να προκύψει εκ νέου η ερώτηση: Θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ή όχι;
 
Χαμένος στην μετάφραση
 
Αυτό το νέο δράμα ξεκίνησε σε ένα τηλεοπτικό πάνελ του BBC στο Τόκιο, όπου ήταν προσκεκλημένος ο ίδιος και η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκεί ο Σόιμπλε διαφώνησε με την Λαγκάρντ τονίζοντας ότι η απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μετά την έκθεση της τρόικα, ενώ εκείνη επέμενε να δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο η χώρα για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές.
 
Η Λαγκάρντ παρουσίασε την κατάσταση εξηγώντας αυτά, στα οποία και η ίδια η Μέρκελ έχει συμφωνήσει, και πως για να σωθεί η Ελλάδα θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα, καθώς το σχέδιο διάσωσης που εφαρμόζεται δεν είναι ρεαλιστικό. Ο Σόιμπλε, όμως, απάντησε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν βοηθούν.
 
Στην επόμενη στάση του ταξιδιού του, στην Σιγκαπούρη, παρευρισκόμενος σε μια εκδήλωση του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης, δήλωσε αποφασιστικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας». Όταν το νέο κυκλοφόρησε και προκάλεσε εντυπώσεις στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε ένιωσε ότι είχαν παρεξηγηθεί τα όσα είπε.
 
«Είναι απίθανο να είπα κάτι στην Σιγκαπούρη που να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχω πει προηγουμένως», προσπαθούσε να εξηγήσει ο Γερμανός υπουργός από την Μπανγκόκ, στους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν. Εξήγησε, ακόμη, ότι η ομιλία θα έπρεπε να είναι πιο απλοποιημένη για τους Ασιάτες επενδυτές, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί το ίδιο καλά στα αγγλικά από ότι στα γερμανικά. «Μια ολοφάνερη περίπτωση χαμένου στην μετάφραση», σχολιάζει το Spiegel, «ειδικά όταν μπόρεσε να συνεννοηθεί άψογα με την Λαγκάρντ δυο μέρες νωρίτερα».
 
Και άλλη μια αντίφαση
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα στις ευθύνες για την ευρωπαϊκή πολιτική και στις ευθύνες για την εγχώρια. Ξέρει ότι η διάσωση του ευρώ, θα χρειαστεί περισσότερο χρήμα, αλλά ταυτόχρονα φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα ταράξει τις ισορροπίες στην κυβέρνηση συνεργασίας του Βερολίνου και στον γερμανικό λαό.
 
Όταν μάλιστα, ο Γερμανός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Γιόργκ Άσμουσεν,  ανέσυρε το σχέδιο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα στο 25% της ονομαστικής τους αξίας (δηλαδή για κάθε 1 ευρώ, η Ελλάδα θα αφαιρούσε από το χρέος 4 ευρώ), ο Σόιμπλε έκανε σαν να το άκουσε πρώτη φορά.
 
Εάν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, ύστερα από συμφωνία με τους μεγαλύτερους επενδυτές που κατέχουν ομόλογα, οι Γερμανοί ειδικοί αναλυτές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές και να δανειστεί χρήμα. Αλλά για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει ο Σόιμπλε να πέσει σε ακόμη μια αντίφαση.