Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπήρξε ίχνος» πολεμικής για τους Ρομά ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και την Αγγελα Μέρκελ, όταν συναντήθηκαν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για τους στόχους της χιλιετίας.

Ads

«Διεξήχθη μια πολύ ανοικτή και φιλική συνάντηση ανάμεσα στην Αγγελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Ήμουν παρών, σας διαβεβαιώ, δεν υπήρξε ίχνος της ψευδούς αυτής πολεμικής», δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI o υπουργός των Εξωτερικών.

«Δεν λέω πως δεν υπάρχει μια πολεμική για το θέμα των Ρομά, υπάρχει μια, αλλά μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν υπάρχει», τόνισε. Όταν ρωτήθηκε αν διαισθάνθηκε κατά τις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του ότι η εικόνα της Γαλλίας επλήγη από την πολεμική αυτή, ο Κουσνέρ δήλωσε ότι δεν ένιωσε «καμιά εχθρότητα». «Έδωσα εξηγήσεις γιατί υπήρχαν αιτήματα για εξηγήσεις» είπε ο κ. Κουσνέρ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε εκ νέου λύπη που η Ευρώπη όπως και η Ρωσία δεν είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διεξαγωγή των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. «Λυπάμαι που δεν υπήρχε ένας εκπρόσωπος της Ευρώπης, όλος ο κόσμος λυπήθηκε γι’ αυτό, ότι δεν υπήρχε ο (Ρώσος πρόεδρος Ντίμτρι) Μεντβέντεφ», υπογράμμισε ο Κουσνέρ. «Λυπούμαστε που αυτό πέρασε έτσι, ωστόσο ελπίζουμε πολλά από τις απευθείας αυτές διαπραγματεύσεις, να οδηγήσουν κάπου, δηλαδή σε ένα παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε.

Ads

Πάντως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Le Monde, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα αν η ευρωπαία Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ δεν ζητούσε συγγνώμη για τα επικριτικά σχόλια που έκανε σχετικά με τις απελάσεις των Ρομά από τη γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Le Monde, ο Σαρκοζί είχε προηγουμένως ενημερώσει τον Μπαρόζο ότι δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αν η Ρέντινγκ δεν ζητήσει συγγνώμη.