Αναλυτές, πολιτικοί και χρήστες στα social media στη Ρωσία αρχίζουν να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις ή να εξαπολύουν κριτική σχετικά με την πορεία του πολέμου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Συγκεκριμένα, στην πιο έντονη δημόσια κριτική μέχρι σήμερα προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου, περισσότεροι από 40 δημοτικοί σύμβουλοι περιφερειών της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κάλεσαν τον Πούτιν να παραιτηθεί.

Την έκκληση δημοσιοποίησε η δημοτική σύμβουλος της περιφέρειας Σεμιόνοφσκι της Αγίας Πετρούπολης Ξένια Τορτσιόμ.

«Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ρωσίας θεωρούμε ότι οι ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν βλάπτουν το μέλλον της Ρωσίας και των πολιτών της», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Ads

«Στην πρώτη γραμμή της ειδικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), αυτή ήταν η πιο δύσκολη εβδομάδα μέχρι στιγμής». Αυτά ήταν τα λόγια του παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Ντμίτρι Κισέλεφ, ο οποίος πρόσθεσε πως «ήταν ιδιαίτερα δύσκολα κατά μήκος του μετώπου του Χάρκοβο, όπου μετά από επίθεση από εχθρικές δυνάμεις που ξεπερνούσαν αριθμητικά τις δικές μας, τα (ρωσικά) στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που είχαν προηγουμένως απελευθερώσει».

Στον ιστότοπο Moskovsky Komsomolets, ένας στρατιωτικός αναλυτής έκανε λόγο για λάθη των στρατηγών στο μέτωπο: «Είναι ήδη σαφές ότι υποτιμήσαμε τον εχθρό. Οι ρωσικές δυνάμεις άργησαν πολύ να αντιδράσουν και ήρθε η κατάρρευση… Ως αποτέλεσμα, υποστήκαμε μια ήττα και προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια, αποσύροντας τα στρατεύματά μας για να μην περικυκλωθούν».

Την ίδια ώρα, αυτή η «ήττα» έχει πυροδοτήσει οργή στα φιλορωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί Ρώσοι μπλόγκερς, κατηγορούν τον στρατό τους για λάθη. Το ίδιο και ο ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. «Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική», προειδοποίησε ο κ. Καντίροφ, «θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση επί τόπου….».

Τι λέει το Κρεμλίνο για τη δήλωση των δημοτικών συμβούλων

Ο Κονσταντίν Ζατούλιν, υψηλόβαθμο μέλος του κοινοβουλίου και βουλευτής στο κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν, σχολίασε το αίτημα των δημοτικών συμβούλων για την παραίτηση του Πούτιν, λέγοντας πως λειτουργεί μόνο προς την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο κ. Ζατούλιν περιέγραψε την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ως «πολύ σοβαρή ζημιά στην ίδια την ιδέα αυτής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης». Αλλά προειδοποίησε επίσης ότι εάν η κριτική για την πολεμική προσπάθεια από όλο το πολιτικό φάσμα ξεφύγει από τον έλεγχο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες, αναφέροντας τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και τη σοβιετική κατάρρευση του 1991.

«Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυτή η κριτική δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια», είπε και πρόσθεσε«Διαφορετικά, θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη αντίδραση».

Στην συνέχεια, επέμεινε ότι οποιαδήποτε αισιοδοξία από τους ανθρώπους που ελπίζουν ότι ο κ. Πούτιν θα ανατραπεί είναι «πολύ πρόωρη». Οι επιτυχίες της Ουκρανίας, είπε, μπορεί να ωθήσουν το Κρεμλίνο να κλιμακώσει την πολεμική του προσπάθεια για να προσπαθήσει να επιφέρει στην Ουκρανία μια αποφασιστική ήττα, αν και πρόσθεσε ότι δεν περίμενε ότι αυτό θα σήμαινε «πυρηνικό πόλεμο».

«Αυτό που φαίνεται τώρα σε ορισμένους ως επιτυχία της ουκρανικής πλευράς θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει στην πραγματική έναρξη ενός πολέμου»,τόνισε ο Ζατούλιν. «Δεδομένου ότι η Ρωσία πραγματικά δεν χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη των ικανοτήτων της, δεν απομένει τίποτα άλλο να γίνει εκτός από την επίδειξη αυτής της δύναμης».

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η αναμενόμενη από καιρό αντεπίθεση των Ουκρανών με στόχο την ανακατάληψη  περιοχών που κερδήθηκαν από τους Ρώσους κατά τον πρώτο καιρό της εισβολής, είναι γεγονός και για την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «επιτυχημένη».

«Το Κίεβο, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε μια αντεπίθεση», μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση και παραδέχτηκε για πρώτη φορά την ήττα, σπάζοντας τη σιωπή στη Ρωσία και τους επικριτές του Πούτιν, ενώ ο διεθνής Τύπος βάζει ξανά στο στόχαστρο τον «πληγωμένο», όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, Ρώσο Πρόεδρο.

Ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που έλεγχαν οι ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι στρατιώτες μας έχουν ήδη απελευθερώσει 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια και εξακολουθούμε να προελαύνουμε», τόνισε σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε αρχικά μια επιχείρηση αντεπίθεσης στα νότια, προτού σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα μια γρήγορη πρόοδο στην επαρχία του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, αναγκάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν σε άλλες θέσεις.

Επίσης όπως αναφέρει έχει σημειώσει νίκες στην περιοχή της Χερσώνας, που ελέγχει η Ρωσία και η οποία συνορεύει με την προσαρτημένη από τη Μόσχα Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες που βρίσκονται από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναφέρει σημαντική πρόοδο στην αντεπίθεσή τους κατά των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε την τελική έκβαση της σύγκρουσης». Αυτή είναι η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Είναι σαφές ότι έχουμε δει σημαντική πρόοδο από τους Ουκρανούς, ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά, και αυτό είναι το προϊόν της υποστήριξης που προσφέραμε, αλλά πρώτα απ’ όλα είναι προϊόν του εξαιρετικού θάρρους και της ανθεκτικότητας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του ουκρανικού λαού», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού ακριβώς θα καταλήξει (όλη η υπόθεση)».

Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι «οι Ρώσοι διατηρούν πολύ σημαντικές δυνάμεις στην Ουκρανία, καθώς και εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά. Συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν αδιάκριτα όχι μόνο εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, όπως είδαμε».

Ο Νότος, με τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, είναι ύψιστης σημασίας για τους Ουκρανούς. Μεταξύ άλλων, τα χωράφια είναι γεμάτα καρπούζια, ντομάτες, σιτάρι και ηλιοτρόπια, δηλαδή σημαντικά γεωργικά προϊόντα για τη χώρα. Έτσι, όπως τονίζει το Spiegel, φαίνεται πως #30 (32 8,8)ο πόλεμος μπαίνει σε μια νέα φάση, την τρίτη κατά σειρά, ενδεχομένως «την πιο αποφασιστική».

Ο διεθνής Τύπος

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Ρωσία αποτραβά περισσότερες δυνάμεις ενώ η Ουκρανία πιέζει στην επίθεση». Η Ρωσία απέσυρε περισσότερες δυνάμεις από το Χάρκοβο, αποχωρώντας από μια λωρίδα γης στα βορειοανατολικά της χώρας. Οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να μπαίνουν σε κατεχόμενα εδάφη, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται να ξανακαταλάβει όλα τα εδάφη που είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Die Welt: «Η επίθεση του Κιέβου αφήνει το Κρεμλίνο σε ανάγκη εξηγήσεων». Τα κρατικά μέσα αντιδρούν αβοήθητα. Αναβλήθηκαν τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των κατεχομένων. Στον Independent διαβάζουμε: «Η αντεπίθεση της Ουκρανίας φθάνει στα ρωσικά σύνορα». Τα στρατεύματα του Ζελένσκι επανακαταλαμβάνουν δεκάδες πόλεις.

Η Le Monde έχει τίτλο: «Η Ουκρανία ξεκινά την επανακατάκτηση των εδαφών της». Το Κίεβο άρχισε μια επιτυχημένη αντεπίθεση στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Η Le Figaro: «Πώς οι Ουκρανοί κάνουν τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρούν». Χάρη στα όπλα που τους παρέχουν οι Δυτικοί, οι Ουκρανοί έχουν βάλει στόχο τις ρωσικές επικοινωνίες και έχουν πλήξει το μέτωπο σε καίρια σημεία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η απώθηση στην Ουκρανία αποδυναμώνει τον Πούτιν στη Ρωσία». Δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι οδηγούν στη Δούμα πρόταση για παραπομπή του Ρώσου ηγέτη. Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, καταγγέλλει ότι δόθηκαν πόλεις στο Κίεβο.  Και η El Mundo: «Η σκληρή πτέρυγα προς τον Πούτιν: ‘Εκτέλεσε τους διοικητές’». Οι εθνικιστές πολιτικοί κοντά στον Ρώσο πρόεδρο του ζητούν να ‘τελειώσει’ τους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές για το φιάσκο της Ουκρανίας.