Με αντλίες νερού και δακρυγόνα κατεστάλησαν εκατοντάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης φωνάζοντας «Ερντογάν κλέφτη» και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και σε διαδήλωση φοιτητών στην Άγκυρα. Οι φοιτητές φώναζαν «Ταγίπ Ερντογάν κλέφτη» και «κυβέρνηση παραιτήσου» διαδηλώνοντας ενάντια σε νέο αυτοκινητόδρομο που περνά μέσα από πανεπιστημιούπολη και για τη δημιουργία του ξεριζώθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης δεκάδες δέντρα. Η αντιπολίτευση καλούσε από την Βουλή τον Τούρκο πρωθυπουργό «να φύγει με ελικόπτερο».

Ads

Η αντικυβερνητική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ακολουθεί τη διαρροή υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας, στην οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να λέει στον γιο του, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει τα θεμέλια της κυβέρνησης, να κρύψει 1 δις δολάρια μαύρου χρήματος. 

Η διαρροή προκάλεσε την εντολή διενέργειας έρευνας από την εισαγγελία, ενώ ο Ερντογάν μιλά για «βρώμικο μοντάζ». Παράλληλα καταγγέλει ότι η υποκλοπή έγινε με «δάκτυλο» του δικτύου του πολιτικού του αντιπάλου Φετχουλάχ Γκιουλέν.