Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο Γερμανός πωλητής αυτοκινήτων, Καλέντ Ελ Μάρσι, είναι αθώο θύμα βασανισμών και ασέλγειας. Αυτή είναι η νίκη ενός ανθρώπου, που για χρόνια πάλευε στα δικαστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να αναγνωρισθεί τι του συνέβη. Ευρωπαϊκό δικαστήριο έβγαλε μια ιστορική απόφαση την περασμένη Πέμπτη που καταδικάζει την CIA για «εξωπραγματικές επιχειρήσεις παραδόσεων κρατουμένων» και ενίσχυσε αυτούς που λένε ότι έχουν απαχθεί παράνομα και έχουν βασανιστεί σε έναν υπέρ του δέοντος επιμελή πόλεμο στην τρομοκρατία. Η απόφαση βασίστηκε στις μαρτυρίες του θύματος και αξιωματούχων των Σκοπιανών αρχών, όπως και σε αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσε το Wikileaks

Ads

 
Ο Καλέντ Ελ Μάρσι δηλώνει ότι έπεσε θύμα απαγωγής στη FYROM το 2003, καθώς θεώρησαν λανθασμένα ότι ήταν ύποπτος τρομοκράτης. Στην συνέχεια κρατήθηκε για τέσσερις μήνες και ανακρίθηκε βιαίως σε μια αφγανική φυλακή, γνωστή και ως «Σάλτ Πιτ», την οποία χρησιμοποιεί η αμερικανική CIA. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μόλις οι αμερικανικές αρχές συνειδητοποίησαν ότι δεν αποτελεί απειλή, τον έστειλαν παράνομα στην Αλβανία και τον παράτησαν σε μια βουνοπλαγιά.
 
image

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Στρασβούργο, αποφάσισε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του Ελ Μάρσι ήταν υπεράνω πάσης υποψίας και ότι τα Σκόπια «είναι υπεύθυνα για τον βασανισμό του και την συμπεριφορά που δέχθηκε τόσο εντός της χώρας όσο και μετά την παράνομη μεταφορά του από τις αμερικανικές αρχές». Επίσης, επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στην σκοπιανή κυβέρνηση ως αποζημίωση στον Ελ Μάρσι. To Υπουργείο Δικαιοσύνης της γείτονος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την απόφαση του δικαστηρίου και θα πληρώσει την αποζημίωση στον Ελ Μάρσι. 
 
Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν τον φάκελο της υπόθεσης πριν από δυο χρόνια και η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αποστασιοποιηθεί από διάφορες αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες που έγιναν επί της προεδρίας Τζώρτζ Μπους. Όμως, υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις, από την Βρετανία ως το Χόνγκ Κόνγκ, που αναφέρονται σε ανθρώπους που καταγγέλλουν παράνομη κράτηση από αντίστοιχα προγράμματα της CIA. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με νομικούς, δημιουργεί την ελπίδα ότι θα αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχες καταπατήσεις δικαιωμάτων.
 
Η μέθοδος
 
Η συγκεκριμένη υπόθεση λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, όχι μόνο για τον ρόλο που είχε η FYROM, αλλά κυρίως εξαιτίας της ευαισθησίας της CIA σε παράνομες δράσεις στην Ευρώπη, την ώρα που η Γηραιά Ήπειρος τελούσε υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων και ήταν διασπασμένη από την κυβέρνηση Μπους για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχομένου.
 
Η μέθοδος που ακολουθεί η CIA από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά είναι η απαγωγή και η ανάκριση των υπόπτων για τρομοκρατία – χωρίς την προηγούμενη άδεια δικαστηρίου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το 2007, είχε καταδικάσει 14 Ευρωπαϊκές χώρες επειδή επέτρεψαν στην CIA να λειτουργεί κέντρα κράτησης ή να πραγματοποιεί τέτοιες επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταξύ του 2002 και του 2005.
 
Άτοπη κράτηση
 
Οι αρχές της FYROM υποστήριξαν ότι ο Ελ Μάρσι φυλακίστηκε γιατί κυκλοφορούσε με πλαστά έγγραφα και ότι ταξίδεψε έτσι στο Κόσοβο. Το επιχείρημα αυτό κρίθηκε από το δικαστήριο ως «επιεικώς άτοπο».
 
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Ελ Μάρσι χτυπήθηκε επανειλημμένως, βασανίστηκε και τρομοκρατήθηκε «στα χέρια της ομάδας απαγωγών της CIA παρουσία των αρχών των Σκοπίων». Τα μέτρα που λήφθησαν εις βάρος του Ελ Μαρσι κρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «επεκτατικά και δυνητικά αβάσιμα, ασκώντας βία με στόχο την απόσπαση πληροφοριών».
 
Καμπανάκι
 
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Τζιμ Γκόλντστον, διοικητή του Ινστιτούτου Open Society και δικηγόρου του Ελ Μάρσι, «λειτουργεί ως καμπανάκι για την αμερικανική κυβέρνηση και ευκαιρία να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η CIA συμπεριφέρεται στους υπόπτους της». Κατά τον ίδιο, αυτή η απόφαση δίνει την δυνατότητα και σε άλλα θύματα αντίστοιχων πράξεων να βρουν το θάρρος να το καταγγείλουν.
 
«Θα κριθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα», σύμφωνα με τον Μαρκ Ζεντ, δικηγόρο των ατόμων που διέρρευσαν κρατικά μυστικά. Ο ίδιος θεωρεί ότι «τα θύματα αναζητούν την δικαιοσύνη στην Ευρώπη γιατί στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα στο σύστημα».
 
Η απόφαση αυτή είναι η δεύτερη επισήμανση που έχει γίνει από πλευράς της Ευρώπης στην CIA για την ίδια δράση τους τελευταίους μήνες. Τον Σεπτέμβριο, το Ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας καταδίκασε 23 Αμερικανούς για την απαγωγή ενός Αιγύπτιου, υπόπτου τρομοκρατίας, από τους δρόμους του Μιλάνου, κάνοντας έτσι πιο δύσκολο τον δρόμο για την συνεργασία της CIA με τις ιταλικές αρχές.