Στη ρίψη 11.500 τόνων ραδιενεργού νερού στη θάλασσα θα προχωρήσει η διαχειρίστρια εταιρία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα Tepco. Οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα συνεχίζουν τις προσπάθειες να σταματήσουν την διαρροή ραδιενέργειας σήμερα μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους την Κυριακή να διακόψουν την εκροή μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον Ωκεανό. «Τεράστια πρόκληση» η κρίση στην Ιαπωνία, λέει ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Ads

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power, «περίπου 10.000 τόνοι ύδατος αποθηκευμένου σε δεξαμενές και 1.500 τόνοι που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στους αντιδραστήρες 5 και 6, θα απορριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό». Διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να απορρίψουμε αυτό το μολυσμένο νερό στη θάλασσα ως μέτρο ασφαλείας», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σήμερα πολυμερή χημικά για να εμποδιστεί η εκροή νερού, που όμως δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Η ρωγμή περίπου 20 εκατοστών από όπου διαφεύγει το νερό είναι σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 2. Η προσπάθεια να κλείσει με τσιμέντο χθες δεν καρποφόρησε, ανέφερε η εφημερίδα Yomiuri Shimbun.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου, που του προκάλεσαν τεράστιες ζημιές.

Ads

Η εταιρία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.

Στο μεταξύ το Κιόντο ανέφερε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας «φράχτης» ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Η εταιρία Tepco ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο εργαζόμενοί της οι οποίοι αγνοούνταν από την 11η Μαρτίου βρέθηκαν νεκροί στο εργοστάσιο στη Φουκουσίμα. Σύμφωνα με την εταιρία, οι δύο άνδρες, 21 και 24 ετών, είχαν πάει να επιθεωρήσουν το κτίριο της τουρμπίνας του αντιδραστήρα αριθμός 4 όταν χτύπησε το τσουνάμι. Οι σοροί τους βρέθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν ηλεκτρικοί πίνακες, μετέδωσε το Κιόντο. Τα θύματα φαίνεται ότι αιμορράγησαν μέχρι θανάτου από τα τραύματα που υπέστησαν. Οι αρχές πρέπει να απολυμάνουν τις σορούς τους, που έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια, πριν γίνουν νεκροψίες, ανέφερε η Tepco.

Δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων βρέθηκε στο θαλασσινό νερό 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 12.087 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την 11η Μαρτίου, ενώ 15.552 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ιαπωνίας κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρ των συγγενών των θυμάτων του σεισμού. Ο πρόεδρος της Softbank, Μασαγιόσι Σον προσέφερε του 119 εκατ. δολάρια, δηλαδή όλους τους μισθούς του, μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, όπως είπε, “υπερ των ορφανών από τον σεισμό”.

«Τεράστια πρόκληση» η κρίση στην Ιαπωνία

Πολύ μεγάλη πρόκληση χαρακτηρίζει ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τον πυρηνικό εφιάλτη που ζει η Ιαπωνία μετά τον καταστροφικό σεισμό και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, τονίζοντας ότι είναι τεράστιες οι επιπτώσεις για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Γιουκία Αμάνο υπογράμμισε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για να ενισχυθεί η ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικών καταστροφών ανάλογων αυτής στο συγκρότημα Φουκουσίμα Νταϊτσί.

Η δήλωση του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας έγινε κατά την έναρξη συνεδρίασης στην έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, στην οποία παρίστανται εκπρόσωποι δεκάδων χωρών.