Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι ανέφερε την Τρίτη ότι έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες με μέλη της ριζοσπαστικής ισλαμικής Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ  εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια. Σχολιαστές στα ευρωπαϊκά μέσα τονίζουν την πολυπλοκότητα της  κατάστασης.

Ads

Ο πόλεμος θα είναι μακρύς

Το πολωνικό περιοδικό Polityka θεωρεί ότι ο πόλεμος θα είναι μακρύς και η  χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών δεν αναμένεται να τελειώσει γρήγορα, αφού ακόμη και αν δεν υπάρξει μεγάλη αντίσταση, οι ισραηλινές δυνάμεις θα δυσκολευτούν να βρουν τους μαχητές της Χαμάς. Για να γίνει κάτι τέτοιο, λέει η Polityka, ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να απομονώσει αποτελεσματικά ένα μέρος της Λωρίδας της Γάζας και στη συνέχεια να κάνει εξονυχιστική έρευνα, πράγμα που θα πάρει μήνες. Αν οι μαχητές δεν εμφανιστούν, θα είναι πολύ δύσκολο να τους ξεχωρίσουν από τους κατοίκους.

Μόλις η κατάσταση γίνει δυναμική, τα δραματικά διλήμματα και τα ερωτήματα της συλλογικής ευθύνης αναπόφευκτα θα επανεμφανιστούν. Το Ισραήλ ούτε έχει το δικαίωμα, ούτε θα επιτρέψει στον εαυτό του να ισοπεδώσει τη Γάζα. Επομένως, θα πρόκειται αναγκαστικά για μια παρατεταμένη επιχείρηση προβλέπει η Polityka.

Η προστασία των αμάχων

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θέτουν οι ευρωπαίοι σχολιαστές είναι η προστασία των αμάχων της Γάζας. Σύμφωνα με την σουηδική εφημερίδα DAGENS NYHETER είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να λάβει μέτρα για την προστασία των ανθρώπων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη κι αν αυτό καταστήσει τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χαμάς πιο δύσκολη. Η ιστοσελίδα επιμένει ότι πρέπει η Γάζα να έχει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος της καταλήγει στα χέρια της οργάνωσης. Επίσης, τονίζει πως είναι το Ισραήλ πρέπει να αποδείξει στους Παλαιστίνιους ότι χτυπά τη Χαμάς και όχι  τον παλαιστινιακό λαό και να εστιάσει στον πρωταρχικό του στόχο δηλαδή την ασφάλεια του.  Το τελευταίο, επισημαίνει η DAGENS NYHETER, απαιτεί να ενεργεί με ακρίβεια, να είναι λογικό και με αυτόν τον τρόπο να ξανακερδίσει αν όχι την υποστήριξη, τουλάχιστον την κατανόηση της κοινής γνώμης στον υπόλοιπο κόσμο για τις ενέργειές του.

Ads

Από πολιτική άποψη

Για πολιτική νίκη της Χαμάς η οποία με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατάφερε να επαναφέρει στην ατζέντα το παλαιστινιακό ζήτημα κάνει λόγο η ολλανδική εφημερίδα NRC HANDELSBLAD. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, σε αυτή τη χερσαία επίθεση θα είναι δύσκολο το Ισραήλ να εξοντώσει τον εχθρό, χωρίς ταυτόχρονα να σπείρει το μίσος που θα δημιουργήσει νέους μαχητές της Χαμάς για τις επόμενες γενιές. Σύμφωνα με την NRC HANDELSBLAD, η οργάνωση κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων στον αραβικό κόσμο και όχι μόνο, ακριβώς γιατί χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα.

Η Δύση σε δίλημμα

Όμως το θέμα της διεθνούς κοινής γνώμης θίγει και η εφημερίδα Latvijas Avīze από τη Λετονία που επισημαίνει πως η κοινή γνώμη στη Δύση δεν συμμερίζεται απαραίτητα και την πολιτική των κυβερνήσεων τους. Σε αρκετές χώρες της Δύσης,  υποστηρίζει η εφημερίδα η κοινή γνώμη διαμαρτύρεται για τη στάση του Ισραήλ, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.