Στους 55 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις φωτιές στη Χαβάη, που σχεδόν εξαφάνισαν από τον χάρτη την πόλη Λαχέινα.

Ads

Οι τοπικές αρχές της κομητείας του Μάουι έκαναν λόγο για 55 νεκρούς στις 21.00 την Πέμπτη (τοπική ώρα, 10.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή), προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στην πόλη Λαχέινα. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι οτι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Αεροφωτογραφία δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. HAWAII WING CIVIL AIR PATROL via EPA Photos

 

Ads

Ο απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 60 θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζος Γκριν, που είπε ότι στο νησί Μάουι, η ιστορική πόλη της Λαχέινα, παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης τον 19ο αιώνα, έχει καταστραφεί κατά 80%.

«Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Πολιτείας της Χαβάης», δήλωσε ο κυβερνήτης σε δημοσιογράφους.

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράντον Γουίλσον, τουρίστας που είχε πάει στο νησί για να γιορτάσει την 25η επέτειο γάμου με τη σύζυγό του. «Είναι πραγματικά σαν να ήρθε κάποιος και να βομβάρδισε ολόκληρη την πόλη, τα πάντα έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν απανθρακωθεί τελείως», δήλωσε δακρυσμένος.

🇺🇸 | TRAGEDIA EN HAWAII: Antes y después en Maui: pic.twitter.com/sxjFHmGYKn

Τις πυρκαγιές τροφοδότησαν ισχυροί άνεμοι που ενισχύθηκαν από τη δύναμη του τυφώνα Ντόρα που περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Περίπου 100 κάτοικοι έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

 

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, κάτι που θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν σημαντικά ομοσπονδιακά κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παροχής βοήθειας, των χώρων φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης και των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατεστραμμένες περιοχές προς κέντρα έκτακτης ανάγκης ή το βασικό αεροδρόμιο του Μάουι. Στους τουρίστες έχει απευθυνθεί έκκληση να εγκαταλείψουν το νησί.

 

Διαβάστε: Φωτιά στη Χαβάη / Τουλάχιστον 53 νεκροί, χιλιάδες άστεγοι, άγνωστος ο αριθμός όσων αγνοούνται