Τουλάχιστον 53 νεκρούς έχουν αφήσει πίσω τους οι πυρκαγιές που μαίνονται στο νησί Μάουι της Χαβάης και σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη την πόλη Λαχάινα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ads

Οι αρχές δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσοι αγνοούνται, υπολογίζουν περίπου 1000, ενώ παράλληλα οι γραμμές επικοινωνίας που έχουν καταστραφεί δυσκολεύουν τον εντοπισμό ανθρώπων.

Οι θάνατοι αναμένεται να ξεπεράσουν τις απώλειες μετά το τσουνάμι του 1960 που σκότωσε 61 ανθρώπους.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, που μετέτρεψαν τις γειτονιές σε ισοπεδωμένο τοπίο και κατέστρεψαν περισσότερα από χίλια κτίσματα, είναι πιθανώς η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στην πολιτεία, όπως είπε ο κυβερνήτης.

Ads

https://www.youtube.com/watch?v=DiVaJXT4fr4&ab_channel=GuardianNews

«Δεν ξέρουμε πόσους νεκρούς έχουμε», είπε ο Τζον Πελετιέ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάουι, σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

«Όταν όλα αυτά λέγονται και γίνονται, απλά δεν ξέρουμε».

Οι πυρκαγιές άφησαν επίσης πίσω τους «χιλιάδες» άστεγους, έκανε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης [σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας] ο κυβερνήτης του αρχιπελάγους αυτού των ΗΠΑ.

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Ο πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης όταν τρεις εστίες πυρκαγιάς ξέσπασαν στο Μάουι, αποκόπτοντας τη δυτική πλευρά του νησιού. Οι φλόγες κινήθηκαν πολύ γρήγορα, μερικοί επιζώντες διέφυγαν πηδώντας στον ωκεανό και χρειάστηκε να σωθούν από την ακτοφυλακή. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν, υπέστησαν εγκαύματα και είχαν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί.

https://www.youtube.com/watch?v=e1pL9JdAR7w&ab_channel=11Alive

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν εν τω μεταξύ τις προσπάθειες μαζικής εκκένωσης και τις απεγνωσμένες αναζητήσεις για επιζώντες. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που διασώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Μία κοπέλα μιλάει στο ΒΒC και μεταφέρει τα λόγια του πυροσβέστη που διέσωσε 15 άτομα. «Δεν ξέρω καν αν θα τα καταφέρουμε σε αυτό το σημείο. Απλώς κάντε ό,τι σας λέω. Αν πω να πηδήξετε, πηδήξτε. Αν πω να να τρέξετε, τρέξτε».

Στην απογευματινή συνέντευξη Τύπου, ο αρχηγός της πυροσβεστικής είπε ότι καμία από τις πυρκαγιές στο Μάουι δεν έχει ακόμη πλήρως περιοριστεί. Όμως οι πυροσβέστες σημειώνουν πρόοδο. Ενημέρωση από τις αρχές της κομητείας Μάουι λίγες ώρες νωρίτερα ανέφερε ότι η πυρκαγιά στη Λαχάινα -η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος της δημοφιλής τουριστικής πόλης- έχει περιοριστεί κατά 80%. Πιο ανατολικά, η φωτιά στο Pulehu έχει περιοριστεί κατά 70%.

Ο Μπάιντεν κήρυξε τη Χαβάη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη προκειμένου να αποδεσμευθούν σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι», όπως εξήγησε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού, όπου η τουριστική πόλη Λαχέινα, η παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε. Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης.

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε και στον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών.