Χαμάς και Χεζμπολάχ «συντονίζουν τα επόμενα βήματά τους στη μάχη κατά του Ισραήλ», δήλωσε στο Politico ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, λίγες ώρες αφότου το Ιράν προειδοποίησε για «προληπτική δράση» κατά του Ισραήλ, ενισχύοντας τους φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Ads

Ο Άχμεντ Αμπντούλ-Χάντι, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Βηρυτό, επέμεινε ότι η ισλαμιστική οργάνωση δεν είχε δώσει στον σύμμαχό της Χεζμπολάχ καμία προειδοποίηση για τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, περιέγραψε μια συνεχή και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο οργανώσεων, τονίζοντας ότι η Χεζμπολάχ είναι πλέον «προετοιμασμένη για έναν μεγάλο πόλεμο» εναντίον του Ισραήλ στον βορρά, ενώ η Χαμάς θα διαλύσει το «όνειρο» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να την εκδιώξει από τη Γάζα.

«Έχουμε πολύ ισχυρές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ. Συνεργαζόμασταν με τη Χεζμπολάχ πριν από την επίθεση στο Ισραήλ και μετά και τώρα είμαστε σε πλήρη συνεργασία», δήλωσε ο Αμπντούλ-Χάντι σε συνέντευξη στο γραφείο του στον προσφυγικό καταυλισμό Μαρ Ελιάς στη Βηρυτό.

Ο Αμπντούλ-Χάντι προσδιόρισε μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα ως ένα από τα βασικά εναύσματα που θα μπορούσαν να φέρουν τη Χεζμπολάχ πλήρως μέσα στη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Η Χεζμπολάχ δεν θα δώσει καμία σημασία στις απειλές οποιουδήποτε εναντίον της εισόδου της στον πόλεμο- θα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις να μείνει έξω από αυτόν. Ο χρόνος που η Χεζμπολάχ θα θελήσει να μπει ή όχι στον πόλεμο θα σχετίζεται με την ισραηλινή κλιμάκωση και τα επεισόδια στο έδαφος, και ειδικά αν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία ειβολή», είπε.

Ads

Μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα αναμένεται ευρέως και το Τελ Αβίβ μετακινεί τεθωρακισμένα σε θέση κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα. Παρόλα αυτά, ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ προειδοποίησε να μην γίνονται υποθέσεις για το επόμενο βήμα. «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για την επίγεια επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό» δήλωσε.

«Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι δεν θα μείνει στο περιθώριο και η απόδειξη αυτού είναι ότι χτύπησε κατά μήκος των νότιων συνόρων, αυτό έγινε με πρωτοβουλία της Χεζμπολάχ – λένε ότι είναι προετοιμασμένοι για έναν μεγάλο πόλεμο. Η Χεζμπολάχ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν οι Ισραηλινοί περάσουν τη γραμμή (σ.σ. των συνόρων με τη Γάζα), θα εξαπολύσει πλήρη επίθεση στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Βηρυτό.

Ποια είναι η Χεζμπολάχ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ίδρυσαν τη Χεζμπολάχ το 1982, στα μέση του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Ήταν μέρος της προσπάθειας του Ιράν να «εξάγει »την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 σε όλη την περιοχή και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στο Λίβανο το 1982.

Η επιρροή της Χεζμπολάχ βασίζεται στο εξελιγμένο οπλοστάσιό της και την υποστήριξη πολλών σιιτών του Λιβάνου που λένε ότι η οργάνωση υπερασπίζεται τη χώρα έναντι του Ισραήλ. Τα λιβανέζικα κόμματα που αντιτίθενται στη Χεζμπολάχ υποστηρίζουν ότι η οργάνωση έχει υπονομεύσει το κράτος και την κατηγορούν ότι παρασύρει μονομερώς τον Λίβανο σε ένοπλες συγκρούσεις.

Εισήλθε στην πολιτική του Λιβάνου πιο εμφανώς το 2005, αφού η Συρία απέσυρε τις δυνάμεις της από τον Λίβανο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι, ο οποίος συμβόλιζε τη σαουδαραβική επιρροή στη χώρα. Ένα δικαστήριο με την υποστήριξη του ΟΗΕ καταδίκασε ερήμην τρία μέλη της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία, με την οργάνωση να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, περιγράφοντας το δικαστήριο ως «πολιτικά υποκεινούμενο από τους εχθρούς της».

Το 2008, μια διαμάχη για την εξουσία μεταξύ της Χεζμπολάχ και των πολιτικών αντιπάλων της στο Λίβανο, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη της Δύσης και της Σαουδικής Αραβίας, εξελίχθηκε σε μια σύντομη σύγκρουση. Μαχητές της Χεζμπολάχ κατέλαβαν τμήματα της Βηρυτού μετά την υπόσχεση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα κατά του στρατιωτικού δικτύου επικοινωνιών της οργάνωσης.

Το 2016, ο προσκείμενος στη Χεζμπολάχ χριστιανός πολιτικός Μισέλ Αούν έγινε πρόεδρος του Λιβάνου. Δύο χρόνια αργότερα, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πλειοψηφία αυτή χάθηκε το 2022, αλλά η ομάδα συνέχισε να ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή.

Η οργάνωση διεξήγαγε εκστρατεία εναντίον των δικαστικών αρχών που διερευνούσαν την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, η οποία κατέστρεψε ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας του Λιβάνου, αφού προσπάθησαν να ανακρίνουν τους συμμάχους της Χεζμπολάχ. Η αντιπαράθεση προκάλεσε θανατηφόρες συγκρούσεις στη Βηρυτό το 2021.

*Με πληροφορίες από Politico, Reuters