Τα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) «θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις και να εφαρμόσουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ, εκτός από την απέλαση των Ισραηλινών πρεσβευτών», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Ads

Μια επείγουσα συνάντηση του OIC λάμβανε χώρα σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «πραγματοποιεί γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα» και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι πρέπει να αποσύρει τις επιθέσεις του στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα. Μιλώντας την Τρίτη (17/10), πριν τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Λωρίδα της Γάζας, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα πρέπει να δικαστούν για τις ενέργειές τους στη Γάζα και προειδοποίησε ότι «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο Ισραήλ», εάν αυτό συνεχίσει την επίθεσή του.

«Εάν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. εννοώντας το Ισραήλ) συνεχιστούν, οι μουσουλμάνοι και οι δυνάμεις αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονοι και κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Ο βομβαρδισμός της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε ο Χαμενεΐ. «Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα, όλοι έχουμε την ευθύνη να αντιδράσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε», είπε.

Ads

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν συχνά τον όρο «άξονας αντίστασης» για να αναφερθούν σε ένα δίκτυο ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη την περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε επίσης ότι ο αναπληρωτής αρχηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Αλί Φανταβί προειδοποίησε για περαιτέρω δράση των υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων σε ολόκληρη την περιοχή. «Οι κρούσεις του μετώπου αντίστασης κατά του σιωνιστικού καθεστώτος θα συνεχιστούν», δήλωσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε τη Δευτέρα (16/10) ότι η υποστήριξη των Παλαιστινίων αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Τεχεράνης, αλλά ότι οι ένοπλες ομάδες λαμβάνουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις.