Η Χαμάς απαίτησε μια «σαφή γραπτή δέσμευση» ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της δεύτερης από τις τρεις φάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ads

«Επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με μια σοβαρή ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο της Χαμάς.

Επιπλέον, η Χαμάς τόνισε ότι ήδη υπέβαλε την απάντησή της, το Σάββατο, σε μια πρόταση εκεχειρίας έξι εβδομάδων στους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο ανώνυμος Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Χαμάς επιθυμεί «μια συνολική, σταδιακή συμφωνία» που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων με αντάλλαγμα έναν μεγάλο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων, και πρόσθεσε ότι οι διαμεσολαβητές θα εξετάσουν προσεκτικά την απάντηση πριν ζητήσουν νέο κύκλο συνομιλιών.

Ads

Νωρίτερα την Κυριακή, η Μοσάντ είχε ισχυριστεί, δια μέσω της εφημερίδας Times of Israel, πως η Χαμάς είναι κάθετα αρνητική σε οποιαδήποτε προοπτική επίτευξης συμφωνίας με το Ισραήλ, είτε για κατάπαυση του πυρός, είτε για ανταλλαγή αιχμαλώτων.